woensdag 13 augustus 2014

Witte reigers broeden in de Lepelaarplassen

De grote zilverreiger broedt voor het eerst in de Lepelaarplassen bij Almere. De Stichting Vogel- en Natuurwacht Zuid-Flevoland heeft dit bekend gemaakt op hun website. 
Bij het plan Roerdomp, dat is een onderdeel van het natura 2000-gebied, hebben er 3 of 4 reigerparen een nest gemaakt.
Er zijn maar een paar plaatsen in Nederland waar deze reigers een nest maken en dat ze nu ook zijn gaan broeden in de Lepelaarplassen is een mooie aanwinst voor dit natuurgebied.
De broedkolonies van  witte reigers en aalscholvers.
De Lepelaarplassen zijn ontstaan in 1968 na het droogvallen van Zuidelijk Flevoland.
Het gebied is 450 ha groot en is sinds 1989 Staatsmonument. Tijdens de bouw van de Oostvaardersdijk zijn er door zandwinning 3 plassen ontstaan van kleimoeras. Het is een prachtig natuurgebied waar veel vogels overwinteren en broeden. In dit gebied broeden ongeveer 65 soorten vogels, waaronder de roerdomp, porseleinhoen, de dodaar, het mooie gekleurde ijsvogeltje, de blauwe- en de zilverreiger, lepelaars en zo af en toe een zeearend.
Onderweg naar de observatiehut.

Rechts zie je een aalscholver
 zijn veren drogen na een duik.

Ook de ganzen vinden het hier fijn.

Rust, rust en nog eens rust.
Ook vele soorten eenden hebben hier hun plek gevonden. En net als in het Wilgenbos is ook bij de Lepelaarplassen al een paar jaar de bever actief.

Het bloemetje en het bijtje.

Mooie bloemen.....

..... bomen.....

..... en struiken.
Bij de Lepelaarplassen zijn verschillende vogelobservatiehutten geplaatst en met je fototoestel en een kijker waan je je in een andere wereld. Je ziet grote
aalscholverkolonies, broedende lepelaars en reigers.
Prima fietspaden......

..... en mooie wandelpaden.
En in de winter overwinteren er veel ganzen. Het hele jaar rond is het bij de Lepelaarplassen adembenemend mooi, niet alleen wat betreft de vogels maar ook de verschillende mooie bomen, struiken en een hoeveelheid aan bloemen.  De rust en de schoonheid van het gebied en geven je het gevoel alsof je een kijkje in het paradijs neemt en dat allemaal op loopafstand van ons huis.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...