zaterdag 15 juni 2013

Zirkoon en Zirkonia

zirkoon
Zirkoon en zirkonia zijn twee verschillende steensoorten. Zirkoon is een natuurlijke edelsteen en zirkonia is een synthetische steen.

De naam zirkoon komt van het Perzische zargün en betekent goudkleur. Zirkoon komt overal in de aardkorst voor, vooral in magmagesteenten en soms diep in de aardkorst bij metamorfe gesteenten.

zirkoon
Het gesteente is meestal groen en bruin, de andere kleuren zoals blauw, lichtbruin en de kleurloze hebben hun kleur gekregen doordat ze enkele uren zijn verhit bij een temperatuur van 1000 graden C. 
Andere voorkomende natuurlijke kleuren zijn de geelachtige, ook wel hyacint genoemd en de rode stenen, deze zijn de duurste van allemaal. Iets minder kostbaar zijn de bruingele, purperrode en de roodbruine. Het minst in trek zijn de bruine en de groene zirkonen. 

Zilveren ringen met Zirkonia.
Zirkoon wordt gevonden in Australië, Thailand, Cambodja, Sri Lanka, Birma, Madagaskar, Tanzania en Canada. In het departement Haute Loire in Frankrijk is rode zirkoon te vinden.

Zirkoon heeft een hardheid van 7.5 op de schaal van Mohs, maar is niet gemakkelijk te slijpen omdat het gesteente nogal bros is. De stenen kunnen gemakkelijk beschadigen of scheuren. Daardoor is er bij het slijpen van ruwe stenen veel verlies. Grote stenen zijn er erg weinig en enkele zijn er te zien in musea, o.a. in het Smithonian Institute in Washington. Hier zijn enkele exemplaren te bewonderen van meer dan 100 kt. 

geslepen zirkonia
Een zirkonia is een synthetische steen en komt in de buurt van een diamant, maar flonkert minder. De zirkonia heeft een hardheid van 8.5 op de schaal van Mohs en is dus harder dan de edelsteen zirkoon, en ligt wat hardheid betreft dichter bij de diamant (10 op de schaal van Mohs).

Het voordeel van een synthetische steen is dat het in elke gangbare kleur en vorm  is te maken en te slijpen. De zirkonia is dan ook geliefd in de sieradenindustrie, vooral omdat de zirkonia  minder kostbaar is dan de zirkoon.
De zirkonia is eigenlijk een diamantje onder de synthetische stenen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...