woensdag 23 januari 2013

Labradoriet


labradoriet
In het noorden van Canada op het schiereiland Labrador is in 1780 het eerste labradoriet gevonden. Een pater vond  grijsachtige zwerfkeitjes die opvielen door de groene, rode, oranje en donkerblauwe kleuren. De kleuren zag hij toen hij de stenen ronddraaide. De naam labradoriet is aan de stenen gegeven, in overleg met deze pater, hij was immers de ontdekker van het gesteente en omdat het schiereiland Labrador de vindplaats was.

Labradoriet is een zeer bijzondere steen, je ziet in de meeste van deze stenen alle kleuren van de regenboog. Dit kleurenspel dat labradoriseren wordt genoemd, wordt veroorzaakt doordat het licht breekt op microscopisch kleine kristalletjes in de steen.

ruwe labradoriet
Over het algemeen is labradoriet een beetje vormloos of korrelig, wel kun je op de ruwe stenen het labradoriseren al goed waarnemen. Als de steen op deskundige wijze wordt geslepen, komen de prachtige kleuren goed tot hun recht.
Er zijn maar weinig mineralen die zo sterk van kleur kunnen veranderen als labradoriet.

labradoriet cabochongeslepen
De meest voorkomende kleur is blauw, maar er zijn ook variëteiten in transparant, wit, bleekblauw en lichtgeel. Om de kleuren goed te laten uitkomen worden labradoriserende stenen meestal als vlakke cabochon geslepen. De andere stenen, zonder dit kleurenspel, worden over het algemeen facet geslepen. Labradoriet wordt o.a. gevonden in Australië, Mexico, Rusland en de Verenigde Staten maar de mooiste stenen komen uit Madagasker. 

spectroliet
Nog niet zolang geleden is een variëteit van labradoriet ontdekt in Finland. Deze stenen worden spectroliet genoemd omdat ook deze stenen de veelkleurigheid vertonen van de regenboog.
Spectroliet noemt men ook wel Europees labradoriet en het is iets donkerder van kleur. Dit spectroliet is bij toeval ontdekt door soldaten die gesteente wonnen voor de bouw van versterkingen. Van spectroliet worden ook platen geslepen die worden gebruikt voor inlegwerk bij meubels bv intarsia.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...