zondag 6 januari 2013

Cire Perdue

cire perdue-methode
Cire Perdue is de Franse benaming voor een techniek die bij ons ook bekend is onder de naam "verloren was-methode". In Engeland zeggen ze  "lost wax" maar het cire perdue komt van het Latijnse "cera perduta".
Verloren was-methode is de meest gebruikt benaming en het is precies zoals je het zegt, het originele model gaat verloren.
Het is al een oude techniek, zo'n 5000 jaar geleden werd deze methode al gebruikt voor sieraden en kunstvoorwerpen. Het proces is tot op de dag van vandaag min of meer gelijk gebleven. 

Om met deze techniek een voorwerp te maken wordt er een model gemaakt van was. Om het wasmodel wordt een laag klei aangebracht en daarna verhit. Bij het verharden van de klei smelt de was weg. De op deze wijze verkregen gietvorm wordt gevuld met gesmolten metaal, edelmetaal, vloeibaar gips of glas.
Na het verhardingsproces wordt de klei verwijderd en blijft het object over. 
moderne cire perdue-methode

Wil je zien hoe e.e.a. in zijn werk gaat, kijk dan even op: 
cire perdue-methode

Archeologen hebben in India voorwerpen gevonden uit ongeveer 3500 v.Chr., vooral bronzen beeldjes zoals een stier, een buffel en een hond.  De "verloren was-methode" is in oude Indiase literatuur goed gedocumenteerd. Bv in Vishnusamhita, een bijlage van de Vishnu Purana vind je een beschrijving van de werkwijze bij bovengenoemde techniek.

cire perdue uit India (tt)
Maar niet alleen in India zijn beeldjes gevonden die zijn vervaardigd door middel van deze techniek. Door de eeuwen heen zijn in veel landen in Azië, Afrika, Amerika, Zuid-en Midden Amerika opgravingen verricht met een fantastisch resultaat. Eigenlijk kun je wel zeggen dat over de hele wereld al 5000 jaar voorwerpen zijn gemaakt volgens de cire perdue-methode. 

Tegenwoordig wordt deze methode ook gebruikt in de industrie. 
vaas van Lalique volgens de
cire perdue-methode
De glaskunstenaar René Lalique (1860-1945), bekend uit de Art Nouveau en de Jugendstil-periode, heeft prachtige vazen ontworpen die volgens de cire perdue-methode zijn vervaardigd.  
Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...