zaterdag 10 oktober 2020

Anita Franken

Fietsen in en rond Almere is geen straf, je hebt hier prachtige routes en je kunt alle kanten op. Meestal zoek ik de stilte voor zover dat nog mogelijk is maar het is ook leuk om zo af en toe door een woonwijk te fietsen die ik eigenlijk niet ken. Regelmatig kom in een voor mij onbekende wijk als ik op zoek ben naar een bepaald kunstwerk.

Deze week fietste ik in de Sieradenbuurt op zoek naar “Laura”, een kunstwerk van de helaas jong overleden kunstenares Anita Franken.

Johanna Martina Margaretha Maria (Anita) Franken werd geboren in 1957 te Zundert. Het gezin Franken verhuisde naar Groningen toen Anita 14 jaar oud was en waar ze op haar 20ste ging studeren aan de Academie Minerva. Na het beëindigen van haar studie aan de Academie vertrok zij naar Florence  om aan de Florence Academy of Art een masterclass te volgen. Hierna keerde ze terug naar Groningen en begon in 2011 aan de Klassieke Academie Beeldhouwen in Groningen les te geven in boetseren naar levend model, vooral de anatomie was belangrijk.  

In haar atelier hield zij zich vooral bezig met het vervaardigen van ranke bronzen figuren. Haar beelden zien er niet uit of ze een verbinding aangaan met de kijker of de omgeving waar ze staan. Toch hebben de kunstwerken iets ongedwongens door hun houding.

Het beeld Laura is 3 meter hoog en staat in contrapost. Dat is een natuurlijke, ontspannen houding. Het standbeen draagt het hele gewicht, de schouders zijn iets gedraaid net als de heupen. Bij het beeld zie je dat de armen iets naar achteren zijn gericht net als het hoofd.

Anita Franken maakte niet alleen behoorlijk grote beelden maar ook kleine. Kijk je naar haar beelden dan wordt je nieuwsgierig naar de figuren die opgaan in de ruimte zonder zich bewust te zijn van hun omgeving, het lijkt alsof de beelden de wereld om zich heen helemaal afsluiten en dat ze zich alleen bewust zijn van zichzelf. Anita Franken maakte nooit gladde beelden haar werk is opgebouwd uit brokjes klei, de beelden hebben door de ruwheid van het materiaal een ruwe en zeker een sterke uitstraling. “Laura” is fascinerend en je blijft naar haar kijken.  

Van deze kunstenares staan veel beelden in de openbare ruimte, exposities zijn er geweest in Nederland Frankrijk en België. Kom je een keer in Appingedam bezoek dan Museum Møhlmann waar ze behoorlijk veel werk van Anita Franken in hun eigen collectie hebben.

2 opmerkingen:

  1. Mooi beeld! Bijzonder ook zo in het water, dar voegt echt iets toe aan het kunstwerk.

    Groetjes,

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Inderdaad, het beeld staat prachtig aan het water.
      Groetjes.
      Anne

      Verwijderen