zaterdag 27 juli 2019

Eten is het beste medicijn

Met andere woorden; “Eet je gezond”.
Gemakkelijker gezegd dan gedaan. Je wordt de laatste jaren behoorlijk om de oren geslagen met kookboeken vol recepten met gezond eten en de blogs die er zijn op dit gebied zijn ook niet meer te tellen. Er zijn veel kookboeken en internetsites die zich hebben toegelegd op speciaal voedsel voor mensen die te maken hebben met ziektes en/of beperkingen. Bijna iedereen leest de boeken en de sites en komt daarna toch tot de conclusie dat ze er zelf helemaal niet zo ver naast zitten wat betreft het eten. Wij zijn er bijna allemaal van overtuigd dat we het zo slecht nog niet doen. We zijn gezond bezig!

Anderhalf jaar geleden kwam ik bij toeval, tijdens het zappen langs de vele tv-kanalen, op een gezondheidsprogramma bij de NDR (Nord Deutsche Rundfunk) waar ze het over artrose hadden. Het programma heet Die Ernährungs-Docs en ik was zo geboeid door wat ik hoorde en zag dat ik ben blijven kijken en ook alle programma’s die daarna nog wekelijks werden uitgezonden heb gezien. Er ging een wereld voor mij open op het gebied van de voeding die goed was voor mijn chronische aandoening. Het programma werd gepresenteerd door drie artsen en in elk programma kwamen drie personen langs met zeer uiteenlopende klachten, beperkingen en/of chronische aandoeningen.

Dr. Anne Fleck is internist, reumatoloog en voedingsarts, Dr. Matthias Riedel is internist, diabetoloog en voedingsarts en Dr. Jörn Klasen is gespecialiseerd in maag-darm-leverklachten en net als zijn collega's expert op het gebied van voeding. Hij combineert de reguliere geneeskunst met de natuur- en antroposofische geneeswijze. Samen bekijken deze artsen wat het beste is voor de man of vrouw die bij hun langs komt en wat de mogelijkheden zijn op het gebied van voeding in combinatie met beweging. De mensen worden aan alle kanten geholpen en de begeleiding gaat nog maanden na de uitzendingen door. Het gaat vaak om een totaal ander voedingspatroon. Bepaalde voedingsstoffen zijn niet goed voor iedereen, heb je een ziekte of beperking dan is het goed om te weten welke voedingsmiddelen goed voor je zijn en welke beslist niet. 

De mensen die langs komen bij de artsen ondergaan verschillende tests en vaak komt één van de artsen bij de mensen thuis om ze op weg te helpen met boodschappen doen, om samen te koken en te adviseren. Niet onbelangrijk de daarbij zo noodzakelijke beweging, advies onder begeleiding van een fysiotherapeut.

Veel van de behandelde mensen hebben met een ander voedingspatroon geen of nauwelijks meer pijn of zijn pijnvrij. Velen hebben vermindering van medicijnen of gebruiken ze helemaal niet meer. 
Er zijn mensen die heel erg snel resultaat boeken en anderen doen er iets langer over om een andere levensstijl te ontwikkelen. Mensen die aan het programma mee hebben gedaan voelen zich fitter en hebben meer energie. Dat alles helpt om de andere levenswijze die je je eigen hebt gemaakt ook vol te houden.
Je moet wel een beetje geduld en ook een behoorlijke portie discipline hebben om het ook vol te houden.

Ik vertel dit allemaal omdat ik zelf enorm ben geholpen door deze drie bijzondere
artsen. Ik heb al meer dan 20 jaar rug-artrose en de eerste jaren kon ik het goed hanteren, veel oefeningen gedaan en al die jaren medicijnen geslikt. Na verloop van tijd had ik mijn klachten redelijk onder controle en kon eigenlijk alles doen wat ik wilde. Maar iedereen die artrose heeft weet dat het langzaam achteruit gaat. Bij mij ging het 4 jaar geleden ineens heel erg snel achteruit met alle gevolgen van dien. Eerlijk gezegd had ik eerst niet eens door dat de artrose de boosdoener was van mijn zeer vervelende klachten en beperkingen. Een paar behandelingen van een fysiotherapeut en ik kan wel weer verder, was mijn gedachte. Maar de fysiotherapeut kon mij niet van mijn klachten afhelpen en verwees mij terug naar de huisarts. De huisarts verwees me door naar een neuroloog en na het bekijken van de MRI-scan was het duidelijk, de artrose was verergerd en beperkte mij behoorlijk in mijn doen en laten.

Hoe nu verder? Volgens de neuroloog moest ik maar geen koffie (?) meer drinken en misschien had ik het ook nog wel aan mijn hart (?). Er volgden nog verschillende onderzoeken waar niets uit kwam en de huisarts vertelde mij dat ze niets meer voor me kon doen, alleen de medicatie verhogen. Tja, daar was ik niet blij mee en ik kwam er ook niet verder mee. Ik werd er ook nog eens erg moedeloos van en ben zelf op zoek gegaan naar mogelijkheden om mijn klachten te kunnen hanteren. Ik kwam op de site
Bewegen zonder pijn een artikel tegen over het voedingssupplement groenlipmossel. Ik heb er alles over gelezen en het leek mij een goed idee om elke dag het supplement te gaan slikken naast de medicatie die mij was voorgeschreven door mijn huisarts. Daarnaast ben ik op zoek gegaan naar een fysiotherapeut die als specialisatie rug- en heupartrose in zijn pakket had. Tot op de dag van vandaag ben ik nog steeds bij hem in behandeling. Deze therapeut is niet alleen goed voor het verlichten van mijn lichamelijke klachten maar hij kan mij ook regelmatig weer op de been krijgen als ik het even niet meer zo zie zitten.

Om terug te komen op de voeding, ik ben 1 ½ jaar geleden, na het zien van het tv-programma Die Ernährungs-Docs begonnen met het verzamelen van de recepten  geschreven door de bovengenoemde artsen speciaal voor mensen met artrose. Inmiddels heb ik een map vol recepten en elke dag zet ik een maaltijd op tafel bedacht door Die Ernärhungs-Docs. Ik kan nu zeggen dat ik al een paar maanden pijnvrij ben en vanaf april van dit jaar ook geen medicijnen meer slik. Alleen nog de groenlipmossel en zo af en toe 1 of 2 paracetamols als ik het (te) druk heb gehad met de dingen die ik graag doe maar waar ik de volgende dag de rekening voor gepresenteerd krijg.

De combinatie van het elke dag oefeningen doen, een paar keer per week Nordick Walking, groenlipmossel slikken en het speciale dieet heeft bij mij gewerkt en daar ben ik erg blij mee. Ik kan weer redelijk meedraaien, wel moet ik mijn bezigheden binnen- en buitenshuis goed plannen. Ik hoop op deze manier nog heel lang de achteruitgang en de verergering van de artrose voor te blijven.

De maaltijden zijn goed klaar te maken, lekkere soepjes, groente- en ovenschotels, omelet e.d., vaak wel iets meer snij-en hakwerk, vooral geen kant en klare dingen eten, veel verse producten kopen, veel kruiden, noten en zaden gebruiken, overal waar witmeel in zit vervangen door volkoren of speltmeel, weinig tot geen vlees etc.. Het gaat er om dat je heel goed weet wat je vooral niet moet eten! De meeste artrose-patiënten weten ondertussen heel goed dat bepaalde voedingsmiddelen hun ziekte verergert en andere voedingsmiddelen hun kraakbeen juist versterkt en minder snel afbreekt. Wil je resultaat dan moet je echt volhouden!

Ik zal regelmatig een recept op mijn blog plaatsen, het zijn erg gezonde, lekkere en ook kleurrijke maaltijden en zeker niet alleen voor mensen met artrose.
Bij Die Ernährungs-Docs kun je ook recepten vinden voor heel veel andere aandoeningen, ziektes en beperkingen.

Begin 2020 beginnen de Docs met een serie nieuwe uitzendingen. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...