vrijdag 3 februari 2017

Ruloff Manuputty

In het Groninger Museum zijn schilderijen te zien van Ruloff Manuputty (1926-2002). 

Vorige maand was ik in het Groninger Museum om de beeldhouwwerken van Rodin te bewonderen.  Als ik in Groningen ben voor een tentoonstelling ga ik graag nog even langs de afdeling waar werk hangt van “De Ploeg”. Onderweg kwam ik langs schilderijen en tekeningen van Ruloff Manuputty. 
Er hangen 25 kleurrijke en zeer indrukwekkende werken van deze kunstenaar.
Het kleurgebruik en de voorstelling werkten er aan mee dat ik bleef kijken en meer van deze kunstenaar wilde weten.

Ruloff Manuputty werd geboren in 1926 op de Molukse Kei-eilanden en bracht daar zijn jeugd door. Op zijn 23ste kwam hij naar Nederland om te gaan studeren aan het Instituut voor Kunstnijverheidsonderwijs, nu de Rietveldacademie.
Voor zijn stage reisde hij naar Bazel en volgde daar aan de Kunstacademie lessen in vrij schilderen en lettering. Om zijn studie af te ronden met een praktijkjaar studeerde  hij nog een jaar in Krefeld in Duitsland . Na het beëindigen van zijn studie vertrok Maniputty naar Groningen waar hij als tekenaar en ontwerper aan het werk ging bij de Noord-Nederlandse Cliché Fabriek. Na de nodige ervaring bij dit bedrijf te hebben opgedaan was hij nog een tijd werkzaam in een drukkerij. 

In 1964 gaat Manuputty als docent werken aan de kunstacademie “Vredeman en de Vries” in Leeuwarden en niet veel later wordt hij directeur van deze academie en  blijft in die functie tot zijn pensioen. Na zijn pensionering geeft hij zich helemaal over aan het schilderen en heeft tussen 1989 en 1999 maar liefst 19 exposities.
Manuputty was een kunstenaar die voor zijn pensionering niet aan de weg timmerde, zelfs zijn studenten wisten niet dat hun docent schilderde. Hij exposeerde weinig in die tijd, dat was niet omdat hij geen inspiratie had maar hij was van mening dat zijn studenten vooral hun eigen stijl moesten ontwikkelen. Hij wilde zijn studenten niet beïnvloeden. 

Manuputty was o.a. geïnspireerd door Paul Klee, Joan Miro, en ook de Cobragroep had invloed op zijn werk. Zijn grootse inspiratiebron was echter de traditionele kunst afkomstig van de Molukken. Deze invloed komt duidelijk tot uiting in zijn werk, zowel in abstract als figuratief werk. De kunstenaar brengt schokkende en gewone zaken uit de westerse en de oosterse wereld op een analytische manier bij elkaar.

In een mooie documentaire met de titel:  Ervaringen van een Witte Vogel vertelt Ruloff Manuputty over zijn aankomst in Rotterdam.
De tentoonstelling in het Groninger Museum is nog te zien tot 9 april 2017.
Van de tentoonstelling is een catalogus verschenen met de titel: Ogenschijnlijke verschillen.

(foto's gemaakt in het museum)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...