dinsdag 17 januari 2017

Azulejo

Azulejos of de kunst van de “kleine stenen”. 
Azulejos zijn gekleurde stenen van gebakken klei. Aan het eind van de 13de eeuw zijn deze stenen door de Nasriden, een Islamitische Berberse stam binnen het rijk van Granada, naar Spanje gebracht.

Azulejos, de bekende tegels uit Andalusië. Je ziet ze in Zuid-Spanje in de huizen op de vloer en aan de muur, de muren van de patio’s zijn er mee bedekt en in parken zijn ze aangebracht op de bankjes, afscheidingen en bloembakken. De tegels geven de nodige verkoeling en je ziet ze in uiteenlopende kleuren en patronen. Ook in de tegenwoordige moderne bouw worden de azulejos nog volop gebruikt.

De azulejos, in het Arabisch werden ze az-zoeleycha genoemd, zijn afkomstig uit de Islamitische kunst. De Arabieren kenden de kunst van het glazuren van keramische voorwerpen al in de 12de eeuw. Ze hebben het maken van alicatados, zoals de tegels door de Arabieren werden genoemd, over genomen van de Chinezen die via de zijderoute in de kunstcentra van Iran, Mesopotamië en Syrië kwamen. 
Al snel ontwikkelden de Arabieren hun eigen techniek en vestigden belangrijke tegelbakkerijen in Andalusië, waarvan de belangrijkste stonden in Sevilla en Malaga. Het duurde dan ook niet lang of de alicatados werden vervangen door de in mudejarstijl gebakken tegels en kwamen op de markt onder de naam azulejos.
Vanaf de 15de eeuw zijn de azulejos het kenmerk van Andalusië.  De traditionele manier van bakken bleef lang bestaan, maar na de 16de eeuw kwam er een verandering op gang. In die tijd begon men Italië met een eigen techniek voor het vervaardigen van tegels, de majolicatechniek.  Met deze techniek was het mogelijk om meer kleur aan te brengen op een voorwerp.
Het was de Italiaan Francesco Niculoso die in de 15de eeuw de majolicatechniek naar Sevilla bracht. De tegelbakkers in Andalusië hielden voor het bakken van de tegels vast aan hun eigen procedé, maar ze namen wel de renaissancefiguren over van de Italianen. De geometrische patronen die altijd zijn gebruikt werden losgelaten en ze gingen over op ornamenten van bladeren, bloemen, dieren en maskers. 
De tegelbakkerijen namen mensen in dienst die de Italiaanse manier van het beschilderen van de tegels konden doorgeven aan Andalusiërs. 

Het duurde nog ongeveer 50 jaar voor de gehele majolicatechniek werd ingevoerd. In de tijd van de industriële revolutie kwam de massaproductie van de azulejos op gang. 
De azulejos blijft en is nog steeds een kenmerkend product van Andalusië en ben je op vakantie in die prachtige streek dan kom je ze op veel en vaak op onverwachte plekken tegen. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...