dinsdag 18 oktober 2016

Oude Raadhuis in Jisp

Raadhuis uit 1650. 
Dit rijksmonument staat in Jisp, in de gemeente Wormerland.
Het voormalig raadhuis is tegenwoordig in gebruik als kantoor en trouwlocatie.
De architect van het gebouw is niet bekend, men denkt dat het Jan Adriaanszoon Leegwater uit De Rijp is geweest, maar dat staat nergens beschreven, de archieven geven hierover geen uitsluitsel. Als Leeghwater wel de architect was geweest zou dat zeker in de boeken zijn vermeld, de man was namelijk nogal van zichzelf overtuigd en alles wat hij deed liet hij zeker beschrijven.

Het raadhuis staat in Jisp en het dorp was vooral bekend door de walvisvaart. De walvisvaart was een gevaarlijke onderneming en veel walvisvaarders kwamen dan ook niet meer terug naar huis. De gezondheidszorg was in die tijd niet zoals we die tegenwoordig kennen en er stierven veel vrouwen in het kraambed. Dat was de reden dat er in het dorp veel wezen waren en voor de kinderen moest worden gezorgd. In het raadhuis is nog de wezenkamer, dat was de kamer waar de wezen- en armenvoogden vergaderden, tegenwoordig is het een oudheidskamer. Het offerblok met de tekst “Gedenckt de arme Weese” staat in de raadzaal.

Ook werd er recht gesproken, de balie is nog aanwezig en tot 1900 is er onder in het gebouw nog een cachot geweest. Voor er recht werd gesproken in het raadhuis gebeurde dat in de herberg van het dorp. Na de rechtspraak gingen “de heren” een glas wijn drinken en die gewoonte bleef gehandhaafd toen het raadhuis in gebruik werd genomen en daar alle belangrijke zaken werden afgehandeld. Alleen het afrekenen van de genuttigde glazen wijn was vaak een probleem, maar de heren waren slim en ze hadden bedacht dat het wel handig zou zijn als ze alle kurken van de flessen, die ze met z’n allen hadden leeggedronken, zouden bewaren in een apart kistje. Eén keer per jaar werden de kurken geteld en werd er afgerekend. Het kurkenkistje is nog aanwezig waarop de datum 1693 staat en het wapen van Jisp, de “Leepelaar”.

2 opmerkingen:

 1. Ha Anne, wat een leuk stukje. Ik ben gek op dit soort locaties.
  En wat een grappige plaatsnaam. Doet me denken aan Koot en Bie destijds met hun Zalk en Juinen en Wisp :)
  Groetjes,

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hallo Wim, Het is zeker een mooie locatie in een sfeervol dorp.Inderdaad een beetje het Koot en Bie-gehalte. Ik heb goede herinneringen aan het Oude Raadhuis, ik heb er met veel plezier een paar jaar gewerkt.
   Groetjes.
   Anne

   Verwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...