dinsdag 26 januari 2016

Pracht en precisie

"Pracht en precisie" is de titel van een tentoonstelling in het "Rijksmuseum voor Oudheden" in Leiden.
Deze terrine is om te" pronken", laten zien wat je hebt.
De terrine is van goud met emaille en bezet met 98 Romeinse en latere
 cameeën en intaglio's.
,Een verjaardagscadeau van Willen III aan zijn grootmoeder  Amalia van Solms.
Eén van de vele cameeën op de terrine.
Het museum heeft een enorme collectie bijzondere "gesneden stenen", ze zijn kleurrijk, gegraveerd en vaak kostbaar. Voor deze tentoonstelling zijn er meer dan 100 exemplaren overzichtelijk in vitrines geplaatst.
De voorwerpen komen uit het oude Nabije Oosten, Egypte en de Klassieke Wereld zoals Griekenland en het Romeinse Rijk en van latere tijd.
Horlogeketting. Romeins intaglio in een 18 de eeuwse zetting.
In de stenen zijn afbeeldingen gesneden van dieren, keizers, goden, symbolen en magische spreuken. Er zijn grote stenen te zien maar ook hele kleine "gesneden steentjes" die niet groter zijn dan een vingertopje. De stenen dienden meerdere doelen, bv als zegelafdruk, sieraad, talisman of amulet.

Ladenkastje van een verzamelaar.
Tijdens deze tentoonstelling ontdek je veel over de kunst van het steensnijden en ook wordt de symboliek van de gesneden voorstellingen duidelijk gemaakt.
Een mooie aanvulling op de tentoonstelling zijn de grote foto's die zijn gemaakt van enkele steentjes door de Amerikaanse fotograaf-kunstenaar Stephen Sack.
Verder zijn er nog prenten en tekeningen te zien en er staat zelfs een antiek ladenkastje van een negentiende-eeuwse verzamelaar.

Het Rijksmuseum voor Oudheden heeft in zijn eigen collectie "gesneden stenen"  6300 cameeën en intaglio's,  zegelafdrukken en cilinder- en stempelzegels. Het museum heeft op dit gebied de grootste verzameling van Nederland in huis.

Wil je meer weten over de techniek kijk dan hier 
De camee en Glyptiek

(foto's gemaakt in het museum)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...