Lijnzaad is
het zaad van vlas, het is een multifunctioneel zaadje en erg gezond.
De zaadjes
zijn een beetje bitter en nootachtig van smaak en worden bv. verwerkt in brood,
koekjes, havermout en salades.
Lijnzaad bevat o.a. vitaminen, omega 3, eiwitten, magnesium, kalium, calcium, zink,
koper, fosfor en ze zijn ook nog eens rijk aan antioxidanten.
Doordat de
zaadjes vezelrijk zijn heeft het eten ervan een goede invloed op de
darmen. Ook zorgen ze ervoor dat suikers
minder snel worden opgenomen in het bloed zodat er minder
bloedsuikerschommelingen plaatsvinden.
Lijnzaad
schijnt mee te helpen om je gewicht naar beneden te krijgen, de omega-3
vetzuren stimuleren namelijk de voedselverbranding. De vezels brengen een goede
darmwerking op gang en ze zorgen ervoor dat het hongergevoel langer wegblijft.
De zaadjes werken eveneens bloeddrukverlagend en dat is goed voor het evenwicht van het
cholesterolgehalte in je bloed.
Verder zou
het ook nog eens lusteloosheid en moeheid tegen gaan en een lage weerstand
verbeteren.
Een
veelzijdig zaadje, maar ga er verstandig mee om!
Het is niet
gezond om lijnzaad in grote hoeveelheden te eten, 15 tot 45 gram per dag is
genoeg. Neem je meer dan heb je kans dat het aanwezige cyanogeen in de zaadjes
zich omzet in cyanide. En als dat het geval is kun je ademhaling- en
hartproblemen krijgen, oppassen daarom.
Gebroken
zaadjes zijn te verkiezen boven hele, omdat de voedingsstoffen dan bijna in hun
geheel worden opgenomen in het lichaam, wat bij hele zaadjes niet het geval is. Hoe fijner de zaadjes zijn, hoe beter ze voor je zijn.
Wel is het verstandig om de zaadjes niet mee te koken of te verhitten, veel van de voedingsstoffen gaan door de hitte namelijk verloren.
Wel is het verstandig om de zaadjes niet mee te koken of te verhitten, veel van de voedingsstoffen gaan door de hitte namelijk verloren.
Lijnzaad is
te koop in verschillende vormen; hele zaadjes, gebroken zaadjes en als olie.
Ik stop altijd gebroken lijnzaad in het brood dat ik bak, maar dan gaat dus een deel van de voedingswaarde verloren? Dat is wel jammer. Lijnzaadolie is trouwens niet gezond (net als andere olieën), want dan mis je een groot deel van het zaad en het zijn in feite lege calorieën die je dan tot je neemt.
BeantwoordenVerwijderenEr gaat inderdaad een gedeelte van de voedingsstoffen verloren bij het verhitten van lijnzaad. Maar als je verder gezond eet, wat jij volgens mij doet, kom je denk ik niet tekort. Zelf brood bakken ruikt heerlijk en je weet wat er inzit, dus gezond! En olie is verraderlijk, vaak wordt er teveel van gebruikt en krijg je daardoor te veel calorieën binnen.
VerwijderenGroetjes. Anne