donderdag 8 oktober 2015

Lijnzaad

Lijnzaad is het zaad van vlas, het is een multifunctioneel zaadje en erg gezond.
De zaadjes zijn een beetje bitter en nootachtig van smaak en worden bv. verwerkt in brood, koekjes, havermout en salades.
Lijnzaad bevat o.a. vitaminen, omega 3, eiwitten, magnesium, kalium, calcium, zink, koper, fosfor en ze zijn ook  nog eens rijk aan antioxidanten.

Doordat de zaadjes vezelrijk zijn heeft het eten ervan een goede invloed op de darmen.  Ook zorgen ze ervoor dat suikers minder snel worden opgenomen in het bloed zodat er minder bloedsuikerschommelingen plaatsvinden.

Lijnzaad schijnt mee te helpen om je gewicht naar beneden te krijgen, de omega-3 vetzuren stimuleren namelijk de voedselverbranding. De vezels brengen een goede darmwerking op gang en ze zorgen ervoor dat het hongergevoel langer wegblijft. De zaadjes werken eveneens bloeddrukverlagend en dat is goed voor het evenwicht van het cholesterolgehalte in je bloed.
Verder zou het ook nog eens lusteloosheid en moeheid tegen gaan en een lage weerstand verbeteren.
Een veelzijdig zaadje, maar ga er verstandig mee om!

Het is niet gezond om lijnzaad in grote hoeveelheden te eten, 15 tot 45 gram per dag is genoeg. Neem je meer dan heb je kans dat het aanwezige cyanogeen in de zaadjes zich omzet in cyanide. En als dat het geval is kun je ademhaling- en hartproblemen krijgen, oppassen daarom.

Gebroken zaadjes zijn te verkiezen boven hele, omdat de voedingsstoffen dan bijna in hun geheel worden opgenomen in het lichaam, wat bij hele zaadjes niet het geval is.  Hoe fijner de zaadjes zijn, hoe beter ze voor je zijn. 
Wel is het verstandig om de zaadjes niet mee te koken of te verhitten, veel van de voedingsstoffen gaan door de hitte namelijk verloren.

Lijnzaad is te koop in verschillende vormen; hele zaadjes, gebroken zaadjes en als olie. 

2 opmerkingen:

 1. Ik stop altijd gebroken lijnzaad in het brood dat ik bak, maar dan gaat dus een deel van de voedingswaarde verloren? Dat is wel jammer. Lijnzaadolie is trouwens niet gezond (net als andere olieën), want dan mis je een groot deel van het zaad en het zijn in feite lege calorieën die je dan tot je neemt.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Er gaat inderdaad een gedeelte van de voedingsstoffen verloren bij het verhitten van lijnzaad. Maar als je verder gezond eet, wat jij volgens mij doet, kom je denk ik niet tekort. Zelf brood bakken ruikt heerlijk en je weet wat er inzit, dus gezond! En olie is verraderlijk, vaak wordt er teveel van gebruikt en krijg je daardoor te veel calorieën binnen.
   Groetjes. Anne

   Verwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...