dinsdag 7 juli 2015

Benedict Taschen

Taschen is voor velen een bekende naam als het gaat om uitgaven van kunstboeken.
Benedict Taschen opende in 1980, hij was op dat moment 18 jaar, in zijn woonplaats Keulen zijn eerste boekwinkel. Hij had een grote partij stripboeken opgekocht en ging ze verkopen in zijn net geopende winkel. Heel erg goed liep de winkel niet en hij bedacht dat als hij een goed lopende zaak wilde hebben, hij niet alleen stripboeken moest verkopen maar dat zijn assortiment boeken groter moest worden.

In 1984 kon Taschen de hand leggen op een restpartij van 40.000 boeken over het werk van de kunstenaar Margritte (1898-1867).
De uitgever van wie Taschen de boeken had gekocht was bang dat de boeken onverkoopbaar waren en dat hij er mee zou blijven zitten. Dat was voor hem de reden om ze voor een zeer lage prijs te verkopen aan Taschen. 
Taschen verkocht de  ingekochte boeken ver onder de oorspronkelijke prijs en in zeer korte tijd was de hele partij uitverkocht.

Door dit succes aangestoken besloot Taschen om meer kunstboeken van hoge kwaliteit te gaan verkopen en ook om ze zelf uit te geven. Hij wilde dat iedereen kennis kon maken met kunstboeken die ook nog eens betaalbaar waren.
Hij ging zeer voortvarend te werk en in 1988 had Taschen al in 20 landen filialen. De naam Taschen was in zeer korte tijd een begrip geworden, zijn naam was gevestigd als uitgever van kunstboeken van hoogwaardige kwaliteit en nog altijd tegen zeer lage prijzen.

Taschen ging zijn assortiment nog verder uitbreiden en hij koos voor meer onderwerpen, niet alleen schilderkunst maar ook boeken over fotografie, architectuur, design, lifestyle etc. Taschen wordt wel De koning van het koffietafelboek genoemd.

Tegenwoordig geeft Taschen niet meer alleen goedkope kunstboeken uit maar komt ook regelmatig met zeer exclusieve uitgaven. In het jaar 2000 gaf Taschen het duurste boek uit van de 20ste eeuw. Sumo, het eerste fotoboek van Helmut Newton (1920-2004), met een oplage van 10.000 exemplaren, gesigneerd door de 80 beroemdheden die in het boek staan afgebeeld. Het boek werd op de veiling gebracht voor en goed doel en bracht € 10.000 op. Nog geen jaar later bracht Taschen de filmcollectie met Billy Wilder's Some like it Hot op de markt.

In 2003 op de Buchmesse in Frankfurt kwam Taschen met een boek dat een eerbetoon was aan Muhammad Ali. Het boek met 800 bladzijden, en een formaat van 50 bij 50 cm weegt 34 kilo.
De goedkoopste editie kostte op dat moment nog altijd € 3.000.
Het uitgeven van deze erg dure boeken is niet de trend geworden, de betaalbare boeken zijn nog altijd de boeken waar Taschen zijn naam aan blijft verbinden.
Bijzonder is dat de uitgaven van Taschen niet steeds herdrukt worden. De uitgeverij geeft wel eens een boek opnieuw uit maar dan in een andere vorm. Soms moet je een paar jaar wachten op een bepaalde hernieuwde uitgave.

Nu 35 jaar later, na het openen van de stripboekenwinkel in Keulen, is Taschen  één van de succesvolste en uniekste uitgevers van de wereld.
In veel grote steden kom je de boekwinkels van Taschen tegen bv.  in Brussel, Parijs, Keulen, Londen, Milaan, New York en Miami maar ook in de P.C. Hooftstraat in Amsterdam.

Boekwinkel in Keulen
De boeken van Taschen, zijn in 20 talen verschenen en zijn nog altijd betaalbaar.
Van krantenjongen tot miljonair, in het geval van Benedict Taschen van stripboekenverkoper tot ……  .

Een mooi verhaal van een 18-jarige jongen die stripboeken heeft opgekocht, verkocht en daarna over de hele wereld betaalbare kunstboeken ging uitgeven.

Bijna iedereen kent de naam Taschen en er staan bij heel veel mensen één of meer Taschen's  in de kast, of liggen op de koffietafel. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...