woensdag 25 februari 2015

Kleding van de Koryaks

Het rode stukje is het gedeelte
 waar de Koryaks leven.
Ongeveer 20.000 jaar geleden woonden er in Oost-Siberië, bij de Beringzee verschillende nomadenvolken. Ook nu wonen er in die streek nog verschillende volken waaronder nog steeds de Koryaks, zij leven daar al vanaf de IJstijd.

De oorsprong van de Koryaks is niet bekend, onderzoekers denken er verschillend over. Over het algemeen wordt aangenomen dat deze mensen al voor de IJstijd rondtrokken tussen Noord-Amerika en Siberisch Azië. Wel is duidelijk dat de Koryaks in vroegere tijden een veel groter gebied hadden dan tegenwoordig en het staat vast dat de Koryakbevolking tijdens een pokkenepidemie en een oorlog in een periode van ongeveer 40 jaar, tussen 1770 en 1800, af is genomen van ongeveer 10.000 naar 4.800 mensen.

Versierde onderrand van
een jas van rendierhuid.
De Koryaks zijn in twee groepen te verdelen. Aan de kust wonen de Nemelan (dorpsbewoners), zij leven vooral van de visserij en in het binnenland wonen de Chaucu (rijk aan rendieren).

Bij de rendierherders draaide en draait het leven om de rendieren, dat was en is hun hele bestaan.
In de IJstijd aten ze het vlees van hun dieren en dronken het bloed, de melk en organen beschouwden ze als een traktatie. Tegenwoordig eten en drinken de Koryaks ook de voedingsmiddelen van deze tijd zoals brood, granen en conserven. 
Van de botten maakten ze gereedschappen en de huid werd verwerkt tot kledingstukken die ze versierden met mooie patronen.

De laarzen  gemaakt
 van pootharen.
De laarzen van de Koryaks worden gemaakt van de huid van de poten van het rendier. Omdat de pootharen kort en stevig zijn blijven de laarzen langer in model.

De muts van de Koryak is ook gemaakt van rendierhuid en aan de binnen- en buitenkant gevoerd met bont. Onderaan zitten leren veters om de muts goed dicht te houden. De bontvoering wordt  meestal gemaakt van jonge dieren omdat dat warmer is
Muts met grappige oortjes.
dan het bont van oudere dieren.  

De kleding op de foto's is afkomstig uit het gebied van de Koryaks, de datering is de 19de eeuw n. Chr. Deze kleding komt uit de collectie van het Nationaal Museum van Wereldculturen.


In het  Rijksmuseum voor Oudheden leiden  is een tentoonstelling over de IJstijd, vooral geschikt voor kinderen. De tentoonstelling (kinderexpo) is nog te zien tot 10 mei 2015. 

(foto's zijn gemaakt in het Rijksmuseum voor Oudheden in Leiden)

2 opmerkingen:

 1. In de collectie van Rijksmuseum Volkenkunde in Leiden is ook veel kleding opgenomen. Bijvoorbeeld een vissenhuidjas van de Nivch, een volk dat leeft in Zuidoost-Siberië.

  Groetjes,

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hallo Wim,
   Een vissenhuidjas is wel heel iets bijzonders. De volgende keer als ik weer naar het Rijksmuseum voor Volkenkunde ga zal ik er zeker naar gaan kijken.
   Anne

   Verwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...