vrijdag 6 december 2013

Graffiti

grottekening Lascaux
Graffiti is de meervoudsvorm van het Italiaanse woord graffito en betekent ingekraste tekening. Graffiti is een kunstvorm die eigenlijk altijd al heeft bestaan. We kennen de prehistorische grottekeningen van bv Altamira, Nerja en Lascaux.


In de Klassieke Oudheid werden op muren en monumenten politieke denkbeelden, mededelingen en uitspraken kenbaar
muurschildering van Diego Rivera
gemaakt. 

Ook kennen we belangrijke muralsiten zoals de Mexicaan Diego Rivera (1886-1957), of de generatie na Rivera, bv de bekende graffitikunstenaar Keith Haring (1958-1990).

Graffiti zien we vaak als vandalisme. De openbare ruimte is daar een goed voorbeeld van. Treinstellen die van binnen en buiten zijn beklad, muren, tunnels en schuurtjes worden regelmatig met de spuitbus bewerkt.

De kunstenaar wil overal zijn handtekening achterlaten. Het kost de overheid veel geld en tijd om de illegale kunstwerken te verwijderen.

Om het enthousiasme van de kunstenaars een beetje in de hand te houden geven lokale overheden en bedrijven vaak opdracht aan graffitikunstenaars om hun handtekening legaal te plaatsen op muren, tunnels of rolluiken. Vaak zie je mooi schilder- of spuitwerk.

Niet iedereen kan het waarderen maar ook bij graffitikunst is het een kwestie van smaak en daar valt niet over te twisten. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...