zondag 22 september 2013

Sieraden van de Navajo's

Regelmatig breng ik een bezoekje aan een museum.
Er zijn nogal wat in Nederland en wat dat betreft kun je elke week wel naar een mooie tentoonstelling of nog eens de vaste collectie bekijken.
Er zijn enkele musea waar ik regelmatig kom omdat ik niet alles tijdens één bezoek kan bekijken, en ik wil bepaalde voorwerpen vaker zien.
Eén van die musea is bv  Museum voor Volkenkunde in Leiden. 

Deze week heb ik iets langer stilgestaan bij de Navajo of Dineh, een Noord-Amerikaans Indianenvolk.
De Navajo's zijn verbonden aan de Apachestam en wonen voornamelijk in New Mexico, Arizona, Colorado en Utah. Ze zijn van oorsprong een nomadenvolk en leefden van hun schapen en geiten. Tegenwoordig hebben veel Navajo's een eigen huis en verbouwen o.a. aardappelen, bonen, graan en pompoenen.

Vanaf 1900 hebben de Navajo's een eigen grondgebied, het Four Corners Reservaat waar ze min of meer autonoom zijn.
Binnen de Verenigde Staten zijn zij het rijkste inheemse volk, dat hebben ze te danken aan het uranium, zilver en steenkool dat volop aanwezig is in hun leefgebied.

De Navajo's zijn vooral bekend om de bijzondere dekens die de vrouwen maken, en de mannen zijn goede ijzer-, koper- zilversmeden. Ze beheersten en beheersen traditioneel verschillende technieken voor het maken van voorwerpen en sieraden zoals gieten, hameren, stempelen en graver en. Ze hebben prachtige sieraden en voorwerpen gemaakt. De voorwerpen die ze tegenwoordig maken worden nog steeds versierd met turkoois en andere halfedelstenen. 

Aan de gesteenten werden mystieke krachten toebedacht, en de voorwerpen van zilver gaven hun status van welvaart aan.
Ook werden de voorwerpen gebruikt bij transacties op handelsposten. Tegenwoordig worden de voorwerpen nog altijd traditioneel gemaakt maar wordt ook machinaal veelvuldig nagemaakt.


(Foto's gemaakt in Museum voor Volkenkunde te Leiden)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...