woensdag 28 augustus 2013

Onyx

ruwe onyx
Onyx is zwart van kleur en is een variant van het chalcedoon. Echte zuivere zwarte onyx komt niet zo heel veel voor, de meeste zwarte stenen die doorgaan voor zwarte onyx zijn bijna altijd gebeitste agaten.

Onyx heeft een hardheid van  6.5-7 op de schaal van Mohs en meestal wordt de steen cabochon (bol) geslepen.

Naast de zwarte stenen zijn er ook stenen met een zwart-witte streep. Maakt de slijper bij het bewerken van de steen alleen gebruik van de witte laag, dan spreken we van witte onyx. Ook is er roodbruin gestreepte onyx, deze kennen we als sardonyx en wordt op dezelfde manier bewerkt als de zwarte en de witte stenen.
Je komt niet alleen onyx in gestreepte lagen tegen, maar ook zie je stenen met gekleurde ringen, de slijper kan gebruik maken van deze ringen door er de zogenaamde ogen uit te snijden.

De naam onyx komt uit het Grieks en  betekent vingernagel, waarschijnlijk een verwijzing naar de halve maantjes op de nagels. De Oude Grieken geloofden dat onyx een gunstige invloed had op nagels, huid en haar. 

De Soemeriërs, Feniciërs, Egyptenaren, Grieken, Romeinen en Chinezen kenden het gesteente en slepen er hun amuletten uit. Amuletten werden vooral gesneden uit de stenen met het zogenaamde oog , het oog zou de mensen beschermen tegen het kwaad. Tegenwoordig worden er nog steeds ogen geslepen om het kwaad af te wenden, niet alleen uit onyx maar ook agaat en sardonyx zijn hiervoor geschikt.


cabochon geslepen
In het oude Egypte werden er sier- en gebruiksvoorwerpen van gesneden en ook de oude Romeinen gebruikten de steen o.a. voor het snijden van zegelringen en cameeën.

De Chinezen noemden onyx "de steen der droefheid".
Ze geloofden dat je als je in het bezit was van onyx, je er allerlei onenigheid over jezelf zou afroepen.
Dit onheilsbericht en het gesteente nam Marco Polo mee terug naar huis. Vanaf zijn terugkomst werd de steen in Europa ook de "steen der droefheid" genoemd maar ook kreeg het de naam "steen der egoïsten".

Vindplaatsen zijn  in India, Saoedi-Arabië, Egypte, Brazilië, VS, Australië, Rusland, Tsjechië, Duitsland en Roemenië.

(Foto's o.a. van www.semoea.nl)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...