vrijdag 19 juli 2013

Chalcedoon

chalcedoon
Gesteenten als agaat, onyx, chrisopraas en sarder behoren allemaal tot de groep chalcedoon. Chalcedoon kom je tegen als effen gesteente en meerkleurig maar vooral gestreept. Vooral de kleur blauw zie je vaak met een bijzonder streeppatroon die lijkt op kantwerk. 
Dit patroon wordt aangeduid als  blue lace agaat. Deze blauwe steen komt uit Namibië en is zeer zeldzaam en daardoor ook erg kostbaar. 
Andere kleuren zijn appelgroen (chrispraas), roze of rood  (carneool), bruin (sarder).                                                                                                                                                 De kristallen in de gesteenten zijn alleen waar te nemen door röntgenstralen of een speciale microscoop. Alle soorten chalcedoon zijn een beetje doorschijnend en hebben een wasachtige glans. Na het polijsten krijgen de stenen de glans van glas.
onyx
Op de schaal van Mohs heeft het gesteente een hardheid van 6-7.

De Latijnse naam chalcedon betekent "uit Chalcedon".  Chalcedon was een Grieks stadje ten zuiden van de Bosporus. De steen die daar werd gevonden is een heel andere steen dan de steen die we tegenwoordig als chalcedoon kennen. Beschrijvingen van chalcedoon zoals wij die kennen komen uit de Middeleeuwen.

Ongeveer 8000 jaar geleden werd de steen al voor verschillende zaken gebuikt. In het begin vooral voor het maken van verschillende werktuigen en later gingen de Egyptenaren er siervoorwerpen van snijden.
Ook de Romeinen gebruikten chalcedoon voor het snijden en graveren van hun amuletten.
Arabieren droegen het gesteente om moed en kracht te krijgen en voor de Tibetanen is chalcedoon het symbool voor de lotusbloem.

stalactiet
Chalcedoon ontstaat in spleten, breuken en holten. Je komt het tegen in verschillende vormen, bv als stalactiet of bothryodaal. 
Chalcedoon wordt vooral gebruikt voor siervoorwerpen zoals, beeldjes, schaaltjes en siereieren.
Chalcedoon kan ook worden gebeitst, maar er gaat niets boven het, vooral blauwe, chalcedoon.

Tegenwoordig komt het gesteente o.a. uit Uruqauy, Brazilië, Zuidwest-Afrika, Mexico en India. 

  • Stalactiet - Ontstaat door grondwater dat door het plafond van een grot sijpelt en vormt zo een pegel.
    bothryodaal
  • Bohtryodaal -Het mineraal bestaat uit bolvormige, aan elkaar gegroeide structuren.  Is afgeleid van het Griekse woord voor druiventros.
Foto's o.a. van www.semoea.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten