zondag 2 augustus 2020

Leeghwaterplas

Er is veel groen en blauw te vinden in Almere. Het centrum is niet alleen woon- kantoor-en winkelgebied maar daarnaast zijn er ook veel plekken om te wandelen en te fietsen door mooie parken en langs verschillende plassen.


De Leeghwaterplas is één van de plassen die er is te vinden in het centrum van de stad en het is een gebied van ongeveer 18 hectare en ligt op - 5.50 NAP.


De plas is genoemd naar Jan Adriaanszoon Leeghwater een bekende 17de-eeuwse waterbouwkundige. Almere heeft twee vaarten die belangrijke zijn voor de stad, de Hoge Vaart en de Lage Vaart. Over deze vaarten moesten bruggen worden gebouwd om van de ene woonwijk naar de andere te kunnen komen en om die bruggen te kunnen realiseren had de Rijksdienst Zuiderzeewerken in 1973 hiervoor veel zand nodig. Het gat dat is ontstaan door het wegzuigen van het zand is nu de Leeghwaterplas. 

In de plas zijn drie eilandjes gemaakt waarvan er twee bereikbaar zijn door bruggetjes en je kunt er wandelen en fietsen. De bruggetjes zijn in het midden verhoogd zodat bootjes er onder door kunnen varen en als er in de winter ijs ligt kun je er onderdoor schaatsen. Twee van de houten bruggetje waren na verloop van tijd toe aan een onderhoudsbeurt en de brugdelen zijn vervangen door composiet en de leuningen zijn van bamboe.  

Het ziet er erg mooi uit en het is een genoegen om er te vertoeven.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten