maandag 24 augustus 2020

Herman Makkink

Op mijn zoektocht naar mooie kunstwerken in Almere kwam ik aan het Leeghwaterpad onderstaand kunstwerk tegen. Ik vond het bijzonder en groot, en het staat ook nog eens op een  prachtige plek.

Thuis heb ik gelijk de nodige informatie over de kunstenaar en zijn werk opgezocht en werd niet teleurgesteld. De kunstenaar is Herman Makkink (1937-2013), geboren en opgegroeid in Winschoten.  

Het kunstwerk aan het Leeghwaterpad stond als veel kleiner beeld in het atelier van Makkink in Amsterdam. De Adviescommissie voor Beeldende Kunst in Almere bracht een bezoek aan zijn werkplaats, ze waren op zoek naar kunstwerken die geplaatst konden worden in Almere. Tijdens hun bezoek aan Makkink zagen ze de beeldenkring “Negen Leunblokken”. Ze waren zeer onder de indruk en nodigden Makkink uit om een kijkje te komen nemen op de plek waar de commissie een kunstwerk wilde laten plaatsen. De kunstenaar is na zijn bezoek aan Almere in zijn atelier aan het werk gegaan en maakte de “Negen Leunblokken” nog een keer maar dan wel twee keer zo groot.

Het kunstwerk is vervaardigd van gepigmenteerd beton en de koppen zijn van gietijzer. Het beeld dat hij heeft gemaakt voor Almere is voor hem het symbool van de strijd die het heeft gekost om Almere te laten ontstaan.

Het beeld is geplaatst in 1990, en bij de plaatsing van het beeld sprak de kunstenaar de volgende woorden: ”Zoals de Zeeuwse leeuw zich boven de banen verheft en de stad Almere zich heeft weten af te duwen van de zeebodem, zo probeert de ijzeren geest van het beton zich te ontworstelen aan de druk van samengeklitte kiezel. De geest ontstijgt de materie en tegelijkertijd daalt de ziel in”.

Herman Makkink studeerde chemie van 1955 tot 1959 in Groningen en verliet na zijn studie Nederland en maakte een voettocht door verschillende werelddelen. Tijdens deze voettocht beschreef hij zijn belevenissen en deze  beschrijvingen werden uitgegeven onder de titel “Around the world on foot”.

In die tijd beschreef hij ook zijn reisverhalen voor verschillende kranten in Zuidoost- Azië. Hij reisde naar Japan waar hij een tijd werkte als leraar Engels om daarna te vertrekken richting Australië en aansluitend weer verder te reizen naar Midden-Amerika en daar begon hij te werken met schroot. Makkink vertrok weer en verbleef een tijd in Griekenland en reisde verder naar Londen waar hij deelnam aan verschillende groepsexposities. In 1971 had hij zijn eerste solo-expositie in het Courtauld Institute of Art. Ondertussen werkte hij samen met zijn broer Kees in het atelier in het St. Catharine’s Dock-complex. Het werk van Makkink werd ontdekt door Stanley Kubrick (1928-1999) een Amerikaanse filmregisseur. Hij gebruikte Makking’s werken Rocking Machine en Christ Unlimited in de door hem geregisseerde film A Clockwork Orange. Rocking Machine is ook gebruikt door de Italiaanse regisseur Tinto Bras (1933-) in zijn film Dropout. Daarna verdeelde hij zijn leven tussen Amsterdam en Mallorca, later verbleef hij regelmatig is Bramfield (Suffolk).

Makkink is gastdocent geweest aan het ArtEZ Academie voor Beeldende Kunsten in Arnhem en was docent aan de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam. Veel van zijn kunstwerken staan in de openbare ruimte waarvan enkelen zeer opmerkelijk en omstreden.

Het kunstwerk in Almere de “Negen Leunblokken”, ook wel” Ronde beweging” genoemd vind ik persoonlijk erg mooi en fiets er graag even langs.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten