donderdag 27 februari 2020

Jan Beutener

Vorige week heb ik een bezoek gebracht aan Museum More in Gorssel. Vrienden van ons waren erg enthousiast over het museum en ook de tentoonstelling van het werk van de Nederlandse kunstenaar Jan Beutener.
Het is fijn om regelmatig kennis te maken met een museum dat je nog niet kent en dan ook nog de tentoonstelling” After All” te bezoeken met werk van een kunstenaar die ik ook niet ken. 
Het Museum More (Modern Realisme) heeft een tentoonstelling samengesteld waar je “U” tegen zegt.
Van Jan Beutener zijn er 70 schilderijen te bewonderen in drie grote zalen. Het is erg prettig om in deze grote zalen te dwalen en te kijken omdat de schilderijen van deze kunstenaar ook erg groot zijn. Het publiek heeft op deze manier alle ruimte om de schilderijen aan alle kanten te bekijken. Je blijft er voor staan en ontdekt steeds weer iets nieuws.
Jan Beutener is een schilder zonder poespas of franje, details, humor, absurditeiten en melancholie wisselen elkaar af. Hij ziet de dingen zoals ze zijn en kan gebruiken voor zijn schilderijen, hij "ontdekt". Compositie, kleur, sfeer en licht zijn de zaken waar hij mee speelt. Vooral zijn licht- en schaduwwerk verkregen door de zon zijn fascinerend. De kleuren die hij gebruikt zijn warm en verzonken maar nooit fel. Vrijheid van keuze is voor hem erg belangrijk, hij begint vaak met een onderwerp en pakt dan een paar details die hij rangschikt, groter of kleiner maakt. Je blijft kijken omdat je meer ziet dan dat je in eerste instantie denkt. Kijk je naar een schilderij zie je dan het heden, het verleden of iets in de toekomst? De schilderijen vertellen heel veel en dat is het verrassende van al zijn schilderijen. De titels bestaan meestal maar uit één (soms twee of drie) woord zoals: Twilight, In de zon, Rouge, Uur, Bed, of Aardappels.

Zoals gezegd is Jan Beutener een schilder zonder poespas, een mens zonder veel woorden. Er wordt in het museum een film vertoont van de schilder samen met de samenstellers van de tentoonstelling. Erg interessant om te zien hoe zo’n prachtige tentoonstelling tot stand komt.
Jan Beutener is geboren in 1932 in Maarssen. Na zijn kunstopleiding werkt hij alleen abstract. Maar na een langdurig ziekte stopte hij met het abstract werken en legde zich toe op het realisme. Maar in al zijn schilderijen kom je steeds abstracte elementen tegen met de nadruk op grote kleurvlakken, voor de grote kleurvlakken was Mark Rothko voor hem een grote inspiratiebron.
Jan Beutener heeft als docent  gewerkt aan verschillende kunstacademies en  had zitting in verschillende kunstcommissies. In de jaren 80 deed hij veel aan theatervorming o.a. met Annie M.G. Schmidt, zij werkten samen aan acht musicals.
De tentoonstelling “After All” in Museum More in Gorssel is nog te zien tot 31 mei 2020. 

(foto's gemaakt in Museum More)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...