zaterdag 4 mei 2019

Het Bos der Onverzettelijken


Vandaag is het 4 mei en sinds de Tweede Wereldoorlog worden in ons land de slachtoffers herdacht die in deze oorlog zijn omgekomen. Overal in het land zijn herdenkingsplaatsen en elk jaar "herdenken" moeten we blijven doen. 

Eén van de herdenkingsplaatsen in Almere is;
Het Bos der Onverzettelijken”. Het is aangelegd naast de Vrijheidsdreef in de Verzetswijk. Het Bos der Onverzettelijken is een nationaal verzetsmonument en is officieel geopend op 29 april 1993.

In Nederland was er nergens een monument waar gefusilleerde verzetsstrijders werden herdacht. Harry Verheij, en enkele medestrijders uit het verzet, kwamen  in 1991 met het idee dat er eigenlijk een herdenkingsbos moest komen waar alle omgekomen verzetsstrijders op 4 mei konden worden herdacht. En waar kan dat beter dan in een nieuwe stad als Almere, op de scheiding van verleden en toekomst?

Almere is een jonge stad en heeft relatief veel jonge inwoners, het is belangrijk om jonge mensen niet alleen kennis te laten maken met de gruwelen die zijn gepleegd in de Tweede Wereldoorlog, maar ook die nog steeds worden gepleegd in de oorlogen die tot op de dag van vandaag gaande zijn.
In 2006 is daarom de “Stichting Bos der Onverzettelijken” opgericht met het doel de jeugd bij de stichting te betrekken en ze kennis te laten maken met de waanzin van welke oorlog dan ook. 

Een gedeelte van het bos heet “Jeugdland” en kinderen kunnen hier bouwen en spelen onder begeleiding. Jeugdland onderstreept het toekomstgerichte karakter van dit oorlogsmonument.

Het bos is inmiddels een prachtig park geworden met mooie lanen waar je kunt genieten van planten met kleurige bloemen en prachtige bomen. In voorgaande jaren zijn er veel bomen gerooid omdat ze ziek of te oud waren geworden en ook de stormen die over het bos hebben geraasd hebben blijvende schade aangericht. 
Het bos is een paar jaar geleden behoorlijk op de schop gegaan en het resultaat mag er zijn.
In het park staan heel veel soorten bomen en struiken en de paden zijn voorzien van wegwijzers waarop teksten staan over concentratiekampen, gijzelaars, inlichtingenwerk, Engelandvaarders, onderduikers, kunstenaarsverzet, Februaristaking, razzia’s en nog veel meer tekst die te maken heeft met de Tweede Wereldoorlog.


In het park staan 2133 bomen en elke boom staat symbool voor een Nederlander die gefusilleerd is tijdens de Tweede Wereldoorlog. Er staan vijf bomen voor elk oorlogsjaar en drie koninginnenbomen met de namen  “Wilhelmina”, “Juliana” en “Beatrix”, zij leggen de verbinding tussen het verzet en het Koningshuis. 
In 2007 is er een zaailing geplant van de originele Anne Frankboom uit de tuin van het Anne Frankhuis in Amsterdam. 

In het park vind je ook de “Laan van het Indisch Verzet”. 
Exotische bomen en bamboe vormen het decor voor de tekst “De Geest Overwint “.
Het Nationaal Comité 4 en 5 mei heeft dit jaar het “Compliment” uitgereikt aan het nationaal monument Bos der Onverzettelijken. Dit Compliment wordt uitgereikt omdat het Bos der Onverzettelijken het verhaal achter het monument en de nagedachtenis aan het verzet goed tot uitdrukking brengt. De prijs bestaat uit een sculptuur en € 1.000.00 om zo alle verhalen te kunnen blijven vertellen.

Het is een bos dat eer betuigt aan alle mannen en vrouwen die zich hebben ingezet tegen onderdrukking en tirannie en zich hebben opgeofferd voor vrijheid en democratie. Het bos spoort jongere generaties aan waakzaam te zijn.

Het is niet alleen een bos om er één keer per jaar op 4 mei heen te gaan, het is vrij toegankelijk en het is echt een plek om te genieten van de rust en zeker een plek om gewoon even op een bankje te zitten om beetje te mijmeren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...