zondag 3 maart 2019

Kijken en luisteren

Deze week was ik weer eens in museum Singer in Laren. Elke keer als ik daar ben geniet ik van een mooie tentoonstelling. Het lukt het museum ook elke keer weer om een prachtige collectie kunst bij elkaar te krijgen en ook zo in te richten dat je alles goed kunt zien en ervan genieten. Op dit moment is er de tentoonstelling Out of Office, Kunstschatten uit bedrijven.

Meestal kijk ik van te voren op de site van het museum om mij een beetje in te lezen over de tentoonstelling. Deze keer heb ik dat niet gedaan en wilde ik alleen maar kijken en in me opnemen. Een audiotoer neem ik bijna nooit omdat ik liever zelf wil ontdekken wat de kunstenaar met zijn werk bedoeld. Ook wat de audiotoer betreft ben ik afgeweken van mijn eigen “kijkpatroon” en heb deze keer dus een audiotoer genomen. Ik heb er geen spijt van gekregen ik heb er zelfs enorm van genoten, en dat kwam door de verteller. 

In het begin dacht ik er over om de audiotoer toch maar niet te gebruiken, de verteller geeft eerst een inleiding over de tentoonstelling en hoe het tot stand is gekomen met een snelheid van hier tot heel ver weg. Maar toen ik bij de kunstwerken aankwam kreeg ik mooie verhalen te horen over de kunstenaar en het tentoongestelde schilderij. Hij vertelde alles nog steeds met een behoorlijke snelheid maar zo interessant en vol humor dat ik geboeid bleef luisteren. Misschien neem ik nu vaker een audiotoer.
Peter Struycken
Armando

Jan Andriesse

Maria Roosen
Voor mij waren er vier schilderijen die mij erg aanspraken en ik eigenlijk wel thuis wil hebben. Jammer…… ik heb er geen plek voor.

Wil je over de tentoonstelling Out of Office lezen kijk dan op het blog van Bettina

6 opmerkingen:

 1. Ha Anne! Wat een leuk verslag. Dat lijkt me een fijne expositie. Ik heb bij Singer Laren altijd wel een (kleine) ergernis: dit museum rekent standaard een toeslag op de museumkaart. Ik kan mij voorstellen dat dat nu en dan noodzakelijk is om een speciale tentoonstelling mogelijk te maken, maar zij doen het altijd. Andere musea zijn hier meestal terughoudend in, behalve misschien Boymans en Volkenkunde.

  Ik zal ook eens een audiotoer proberen, dat lijkt me eigenlijk een soort mini-podcast ;)

  Het schilderij van Armando spreekt mij het meest aan. Daarna Struycken.

  Groetjes, Wim

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hallo Wim (fijn om weer eens van je te horen),
   Jouw ergernis over over de toeslag deel ik met je. Het is bij Singer inderdaad noodzakelijk om een toeslag te vragen om mooie tentoonstellingen te kunnen samen stellen.
   Armando heeft ook mijn voorkeur, zijn "verhaal" is indrukwekkend en het helpt om zijn kunst te begrijpen.

   Groetjes.
   Anne

   Verwijderen
 2. In plaats van Volkenkunde bedoelde ik Oudheden ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. voorzichtig opper ik: is er geen raam te vervangen door een wit oppervlak muur? Of een ander kunstwerk weggeven? Er is tenslotte mooi en nog mooier, en als je er niet mee getrouwd bent, dan zijn er mogelijkheden lijkt me, die achterdeur, heb je die echt nodig? Een dubbele wand achter dat schilderij evengroot als dat het werk van Armando? Maandelijks omwisselen?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hartelijk dank voor je reactie. Mooi gesproken!
   Ik heb er even over je woorden nagedacht. Ik denk dat ik ga voor het werk van Armando.

   Groetjes.
   Anne

   Verwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...