donderdag 3 januari 2019

Herman Coppus

Graag wilde ik naar het Mondriaanhuis in Amersfoort maar het kwam er steeds niet van. In december was het eindelijk zover en ik heb er erg genoten, alles in het museum is een verrassing. Je loopt door het leven van Mondriaan en het is het museum goed gelukt om het leven en werk van de kunstenaar op een overzichtelijk en zeer aantrekkelijke manier tentoon te stellen. Ik ga er zeker nog eens kijken en dan ook een beetje genieten van de mooie stad.

Maar wat ik helemaal fantastisch vond is dat het museum twee zalen heeft gereserveerd voor het werk van de Nederlandse kunstenaar Herman Coppus.
Van deze kunstenaar is er werk te zien onder de titel “Reflectie”. Naast de vele papierreliëfs zijn er sculpturen van brons en glas te zien. Coppus laat je kennis maken met ritme in kleur- en lichtwerking. Het werk van deze kunstenaar is geheel autonoom, zijn inspiratiebron is vooral het Constructivisme en Geometrische Abstractie.
Herman Coppus is geboren in 1955 in Horst en heeft de docentenopleiding gevolgd aan de Academie Beeldende Kunsten Maastricht. Na zijn opleiding is hij aan de slag gegaan als docent en heeft zich naast het lesgeven ontwikkeld tot beeldend kunstenaar. Hij werkt met verschillende materialen zoals papier, glas en brons waarbij de kunstenaar zich niet beperkt voelt, hij gaat totaal zijn eigen gang. Hij realiseert niet alleen objecten voor binnen maar ook staan er monumentale sculpturen in de  buitenruimte.


De vormen zijn veelal geometrisch, zich herhalend in vierkanten en rechthoeken. De strakke vormen die ontstaan laten je versteld staan als je het object van verschillende kanten bekijkt, je ondergaat de veranderende kleur en de lichtspeling, je gaat mee in het ritme.
Was Coppus de eerste jaren van zijn kunstenaarschap vooral te vinden op kunstmanifestaties en galeries dan kom je hem de laatste 5 jaar steeds meer “buiten” tegen. Er zijn exposities geweest in Nederland en België en voor 2019 staan er nog  verschillende op het programma. Op dit moment is zijn werk o.a. nog te zien tot 3 maart 2019 in Denemarken. 


Coppus heeft zijn atelier in de woonkamer van zijn huis in Ravenstein, een kleine stad in Noord Brabant. Hij werkt dagelijks aan zijn reliëfs met een precisie en perfectie waarbij hij het geduld van een engel aan de dag legt. In zijn woonkamer, omgeven door zijn eigen kunst, komen de prachtigste kunstwerken tot stand.Zijn glassculpturen bestaan vaak uit los op elkaar liggende stroken van gebruikt glas. Bij een dergelijk object worden alleen de bovenste stroken vast gelijmd, hij creëert op deze manier transparant en veelal groot werk.Naar een titel bij het werk hoef je niet te zoeken, de kunstwerken hebben geen naam. Ik heb begrepen dat Coppus dat al gauw pretentieus vindt en hij houdt er helemaal niet van als er over zijn werk wordt getheoretiseerd. Herman Coppus is een gedreven kunstenaar, hij heeft een enorme werklust dat zich vertaald in de vele indrukwekkende kunstwerken. Tijdens het werken aan een object komen de nieuwe ideeën al weer boven borrelen voor het volgende kunstwerk. De restanten van eerdere kunstwerken gebruikt hij vaak weer voor het volgende object.

Eigenlijk moet iedereen zijn werk bekijken en in zich opnemen. Ik was behoorlijk onder de indruk en vergat daardoor om foto’s te maken in het museum. Maar gelukkig heeft de kunstenaar mij toestemming gegeven om de foto’s van zijn site te gebruiken voor mijn blog. Ik ben hem daar zeer erkentelijk voor. 

De expositie “Reflectie” in het Mondriaanhuis is nog te zien tot 10 maart 2019.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...