zondag 21 januari 2018

Glasmuseum Leerdam

Het Nationaal Glasmuseum in Leerdam is zeker een bezoekje waard. De volledige collectie bestaat uit 7500 glasobjecten en is in Nederland de grootste en de meest volledige verzameling op dit gebied. Er is glas te zien over een periode vanaf 1850 tot nu.

Het museum is gevestigd in het voormalig woonhuis van de directeur van de Glasfabriek in Leerdam. Directeur Cochius leidde niet alleen de Glasfabriek, hij had ook oog voor zijn personeel, het welzijn van de mensen die bij hem werkten vond hij belangrijk. Hij zorgde voor goede woningen, steunde muziek- en zangverenigingen en stichtte een bibliotheek. Ook was Cochius de eerste persoon in Nederland die tot priester werd gewijd in de Vrije Katholieke Kerk.

Petrus Maria Cochius (1874-1938), was een idealist en wilde verandering aanbrengen aan het fantasieloze glaswerk dat er tot dan op de markt was. Hij wilde mooi en goed ontworpen glaswerk en het moest ook nog eens betaalbaar zijn. Cochius hoopte dat als mensen elke dag met mooi vormgegeven glaswerk in aanraking kwamen ze daardoor betere mensen zouden worden. In 1915 nam hij daarom contact op met de architect Karel de Bazel en vroeg of hij glaswerk kon ontwerpen dat artistiek verantwoord was. Van Bazel kwam met mooie ontwerpen en Cochius was zo enthousiast dat hij daarna ook contact opnam met andere  ontwerpers van naam zoals  A.D. Copier, J.J.C. Lebeau, W. Heesen, W.J. Rozendaal en F. Meydam.
Het naastgelegen huis waar mededirecteur Bunge  heeft gewoond werd in 2009 aangekocht. De twee villa’s  zijn daarna met elkaar verbonden door overdekte loopbruggen, in deze loopbruggen zijn vitrines aangebracht en gevuld met prachtig glaswerk.

Glas uit Leerdam is een begrip, veel mensen hebben wel een glasservies of enkele glazen voorwerpen uit Leerdam in of op de kast staan. In het museum zie je theeserviezen, botervlootjes, ik herkende tot mijn grote verrassing de glazen kaasstolp die vroeger bij mijn ouders op tafel stond,  een enorme hoeveelheid vazen, schalen, flessen potten sier- en kunstvoorwerpen.
Bijzonder is dat Barovier & Toso, een familie van glasontwerpers (daterend vanaf de 13de eeuw) van het glaseiland Murano, het museum in Leerdam in 1958, zeventien objecten heeft geschonken.

Het museum heeft aanzien in binnen- en buitenland en wordt regelmatig benaderd om informatie te geven over glas, de fabricage of de collectie van het museum. Het museum beschikt over een gestructureerd archief en kan belangstellenden wereldwijd informeren over de verschillende procedés die zijn gebruikt bij het vervaardigen van glas. Daarnaast bezit het Glasmuseum Leerdam  een knipselarchief. In dit archief is o.a. materiaal verzameld over ontwerptekeningen, briefwisselingen met de ontwerpers, reclamemateriaal en mooi en interessant beeldmateriaal.Naast het bezoek aan het Museum is een kijkje bij de glasblazerij zeer interessant, je kunt kijken hoe een glasblazer een voorwerp maakt. Ook kinderen hoeven zich niet te vervelen, zij mogen o.l.v. een glasblazer hun eigen glazen bol maken. Thuis kunnen de kinderen dan in de zelfgemaakte bol zien of er voor hem of haar een mooie toekomst is weggelegd in de glasblazerij.
foto gemaakt van de folder van het
Nationaal Glasmuseum

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...