Doorgaan naar hoofdcontent

Diamant


Diamant is de meest zuivere, harde en stralende edelsteen die in de natuur voorkomt. De naam diamant komt van het Griekse woord "adamas" en betekent onverslaanbaar, doelend op de hardheid van de steen.
Diamant bestaat uit zuivere koolstof en is door zeer hoge druk en temperatuur gekristalliseerd. Heb je een ruwe diamant dan zie je niet veel bijzonders, je kunt het vergelijken met een glazig uitziend kiezelsteentje. Heeft een diamantair een steen in handen en hij laat er zijn vakmanschap op los, dan komt er iets schitterendst tevoorschijn.

De koolstof waaruit de diamant is gevormd is miljoenen jaren geleden ontstaan uit hout en plantenresten. Diep in de aardkorst, tussen de  150 tot 200 km zijn de condities aanwezig die de vorming van diamant mogelijk maken. Bij vulkaanuitbarstingen wordt het gesteente met een enorme druk naar het aardoppervlak geduwd. Diamant tref je vooral aan in magmakraters bij uitgedoofde vulkanen, maar ook rivieren of gletsjers voeren diamant mee. Soms worden er hele kuststroken afgegraven en uitgebaggerd voor de winning van diamant.

dasspeld met diamant van mijn
vader (1915-2009)
Zoals gezegd diamant is een zeldzame edelsteen, er moet ongeveer 250 ton aan stenen, zand en grint worden afgegraven om één karaat diamant te verkrijgen. Daarbij komt nog dat er maar 15- tot 20% van het gewonnen diamant geschikt is om er juwelen van te maken. De stenen van mindere kwaliteit worden gebruikt in de industrie, hierbij kun je denken aan bv boren en slijpen.

Friedrich Mohs
Diamant is het hardste mineraal op aarde. Friedrich Mohs (1773-1839), een Oostenrijkse mineraloog, heeft een schaal ontworpen van 10 hardheidsgraden, deze hardheden zijn relatief omdat ze verkregen zijn door krassen in de opvolgende stenen. D.w.z. dat met diamant, het hardste mineraal, alle andere mineralen te bekrassen zijn, dit noemt men de relatieve hardheid.

Mohs' hardheidschaal

Mohs Hardheid
Mineraal
Absolute Hardheid
Krasinformatie
1
1
Het zachtste mineraal. Met elk van de andere krasbaar
2
2
Krasbaar met een vingernagel
3
9
Met een koperen munt krasbaar, met een stalen mes zeer goed snijdbaar
4
21
Met een mes enigszins krasbaar
5
48
Met een mes nog krasbaar
6
72
Met een mes nauwelijks, met een stalen vijl enigszins krasbaar
7
100
Krast glas, staal, koper en de meeste andere stoffen
8
200
Krast kwarts
9
400
Krast topaas
10
1500
De hardste van alle bekende natuurlijke stoffen. Kan enkel gekrast worden met diamant


Tegenwoordig gaat men uit van de schaal van Rosiwal, August Rosiwal (1860-1923) was een Oostenrijkse geoloog en zijn schaal wordt absoluut genoemd omdat er wordt gemeten met een vast omschreven standaard.

Om de kleur van een diamant te bepalen wordt gebruik gemaakt van een (internationaal gelijke) schaalverdeling d.m.v. letters of woorden. Diamant wordt in bijna iedere kleur gevonden, van kleurloos tot diep zwart en alles wat daar maar tussen zit. De ene kleur is zeldzamer dan de ander en de zeldzaamste zijn vanzelfsprekend de duurste. Een van de zeldzaamste kleuren is (intens)groen, maar ook roze, rood en blauw zijn kleuren die niet zo vaak voorkomen. 

Kleur
Nederlandse benaming
Oude benaming
D
Fijnste wit+
Jager
E
Fijnste wit
River
F
Fijn wit+
River
G
Fijn wit
Top Wesselton
H
Wit
Wesselton
I
Licht getint wit+
Top Crystal
J
Licht getint wit
Crystal
K
Getint wit+
Top Cape
L
Getint wit
Top Cape
M
Getinte kleur
Cape
N
Getinte kleur
Low Cape
O
Getinte kleur
Very Light Yellow
P-Z
Getinte kleur
Light Yellow

Fancydiamant
Shimansky, diamantair
te Kaapstad
De diamanten worden onderverdeeld in 2 groepen: de witte- en de fancy colors. Wit wordt gerangschikt vanaf de letter D tot (River), De Top Wesselton (G) is eigenlijk de beste kwaliteit diamant om in sieraden te verwerken. Geel en lichtbruin zijn de minst zeldzame kleuren en bij geel begint de zeldzame categorie fancy colored diamonds. Het is niet alleen de kleur die de prijs bepaald maar ook de zuiverheid en het gewicht leggen gewicht in de diamantschaal.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Farah Diba en de kroonjuwelen van Iran (2)

Als in 1959 de sjah van Perzië trouwt met Farah Diba, is hij al 18 jaar de sjah van zijn land, maar officieel gekroond tot sjah was hij niet, hij vond dat er in zijn land nog te veel sociale en economische problemen waren, hij wilde die eerst verbeteren.
De sjah had weinig macht, het land was een constitutionele monarchie en het staatshoofd had weinig te zeggen.
De minister president Mohammed Mossadeq werd in 1951 afgezet en twee jaar later,met hulp van Amerika, verbannen. Door deze gebeurtenis kreeg de sjah de macht volledig in eigen handen.
Op 26 oktober 1967 vond in Shiraz de officiële kroning plaats van de sjah, hij kroonde zichzelf en zijn echtgenote en hij nam de titel Sjah-an-Sjah (koning der koningen) aan.
De kroon van de sjah was eigendom van de staat en bevond zich met alle andere kroonjuwelen in de kelders van de centrale Bank van Teheran. Deze kroon was in opdracht van zijn vader gemaakt door de Perzische juwelier Serjaadj od-Dien.
De opdracht aan de juwelier was om de kr…

Witlof met wortel, ui en salie

Even wokken en klaar is je groente. Voor 2 personen en snel klaar.
Benodigdheden: 3 à 4 stronkjes witlof 2 worteltjes 1 ui 1 theelepel gedroogde salie of een paar fijngehakte verse blaadjes iets olijfolie 50 gram gerookte spekjes of ontbijtspek
Voorbereiding: Witlof ontdoen van de buitenste bladeren en de bittere kern. Daarna de witlof in (niet te kleine) stukken snijden. Worteltjes in kleine stukjes snijden. Ui pellen en in stukjes snijden. Spekjes bakken op laag vuur.
Bereiding: Olie in de pan doen en de ui met de wortelstukjes fruiten. Daarna de witlof erbij en ongeveer 4 minuten meebakken. Als laatste de spekjes en de salie erdoor scheppen.
Eet smakelijk!
 Anne

Witlof met honing en walnoten

Witlof  met honing en walnoten voor 2 personen.
Benodigdheden: 3 à 4 stronkjes witlof 1 sjalot 1 theelepel gemberpoeder 2 eetlepels honing 1 handje walnoten iets olijfolie
Voorbereiding: Witlof ontdoen van de buitenste blaadjes en de bittere kern verwijderen. De stronkjes in de lengte doorsnijden. Van de sjalot het buitenste blad verwijderen en in kleine stukjes snijden. Walnoten in stukjes breken.
Bereiden: Olie in de pan verhitten en sjalot fruiten met het gemberpoeder. Als de sjalot klaar is uit de pan halen. In de pan (eventueel nog iets olie erbij doen) de honing toevoegen. De witlofdelen met de platte kant naar beneden ongeveer 5 minuten bakken. Als laatste de sjalot en de walnoten over de groente verdelen.
Eet smakelijk!
              Anne