zondag 9 januari 2022

De man achter Yakult

Minoru Shirota is de man achter Yakult. Bij veel mensen zijn de kleine flesjes zuivel bekend en zij drinken het elke dag omdat ze ervan overtuigd zijn dat het hun gezondheid ten goede komt. Ikzelf neem al heel veel jaren elke dag een flesje bij het ontbijt en weet zeker dat mijn darmen er blij mee zijn.

Ik ga het niet hebben over darmen en alle bacteriën die we nodig hebben om het lichaam goed te laten functioneren. Tegenwoordig kun je alles vinden op internet en ook over darmbacteriën is heel veel te vinden. Ik vind de man achter het flesje Yakult veel interessanter dan me verder te verdiepen in darmbacteriën.

Minoru Shirota werd geboren in 1899 in het dorp Inadani in Japan. Het is een arm gebied maar de familie van Shirota was zeer beslist niet arm, zijn vader werkte bij een bank en was in het bezit van een groothandel in papier en een zijderupsenkwekerij. Shirota was op school een goede leerling en haalde hoge cijfers. Zijn leraren zagen dat hun leerling gemotiveerd was, zij stimuleerden hem dan ook om verder te studeren. Op de school van Shirota zaten maar 66 leerlingen waarvan er 14 arts wilden worden. Ook Shirota wilde graag naar de universiteit om medicijnen te studeren. Helaas voor veel studenten brak W.O. I uit en velen moesten, waaronder Shirota, onder de wapenen. Na de oorlog pakte hij in 1921 zijn studie weer op aan de universiteit van Kyoto.

Shirota begon in die tijd met lesgeven in de medische wetenschap en daarnaast hield hij zich bezig met ziekteverwekkende micro-organismen. Zijn interesse voor de micro-organismen kwam voort uit wat hij had gezien in de arme regio waar hij werd geboren. Daar zag hij dat veel mensen in armoede leefden en de kinderen niet het goede voedsel kregen dat ze nodig hadden om gezond op te groeien. De kinderen waren verzwakt door dysenterie en tyfus en stierven. Shirota wilde onderzoeken hoe deze ziekten de wereld uit konden worden geholpen en wilde medicijnen ontwikkelen om verspreiding tegen te gaan.

Door zijn uitstekend werk en de goede aanbevelingen van zijn professoren kon Shirota  verder onderzoek doen en zich vooral bezig houden met microbiologie. Hij nam deze kans met beide handen aan en hield zich alleen nog bezig met de wetenschap en stopte met lesgeven. 

Shirota was een bewonderaar van de Russische microbioloog en Nobelprijswinnaar Dr. Ilya  Metchnikoff (1845-1916). Metchnikoff deed onderzoek bij nomadenstammen die opvallend oud werden, zeker voor die tijd. Deze nomaden aten en dronken veel gefermenteerde melkproducten. De wetenschapper ontdekte een verband van deze melkproducten waarin veel melkzuurbacteriën voorkomen met de hoge leeftijd van de nomaden. Shirota richtte zich vooral op de levende melkzuurbacterie (lactobacil casei) die ieder mens nodig heeft om de darmflora goed te laten functioneren. Zo ontwikkelde hij na gegrond onderzoek het zuiveldrankje Yakult.

Het eerste flesje Yakult werd in 1935 geproduceerd en daar bleef het niet bij, er kwamen meer voedingsmiddelen op de markt met lactobacillen en ook medicijnen en zelfs cosmetica. De cosmeticaproducten zijn bij toeval ontdekt. De eerste flesjes gevuld met Yakult waren van glas en werden steeds weer opnieuw gebruikt. De mensen in de fabriek die deze flesjes handmatig moesten spoelen kregen de restjes Yakult die nog aanwezig waren in de flesjes aan hun handen en kregen daardoor mooie zachte handen. Zo ontdekten de onderzoekers dat Yakult ook goed was voor de huid.

Het hoofdkantoor van de Yakultproductie kwam in Tokio. Om de kleine flesjes aan de man en vrouw te brengen waren er de Yakult-ladies. Deze dames verkochten door heel Japan de flesjes en brachten ze bij de mensen thuis. Shirota leverde op die manier dus ook nog een grote bijdrage aan de zelfstandigheid van veel vrouwen in Japan en dat was in 1963 toch wel bijzonder. De ladies hadden niet alleen de bezorgdienst maar waren ook belangrijk voor het sociale contact met de klanten. In korte tijd waren er in 12 landen ongeveer 44.800 Yakult-ladies actief.

Het duurde nog tot 1993 voordat Yakult actief werd in Europa. Het bedrijf vestigde zich in Almere. Almere ligt niet alleen centraal in Europa maar heeft ook een zeer goede kwaliteit water en dat beperkt het waterverbruik in de fabriek. Anno nu produceert de fabriek in Almere voor 13 landen in Europa.

Yakult won verschillende prijzen waaronder in 1994 de Innova Klassiek en nog eens in 1998. Ondertussen worden er verschillen smaken ontwikkelt en de Yakult Light won in 2002 en 2006 de Innova Klassiek.

Onderzoek naar bacteriën en darmflora blijft belangrijk en het eerste Europese onderzoeksinstituut staat in Gent. Bij het Yakult Central Institute in Tokio en Gent werken ondertussen 250 wetenschappers die zich bezighouden met onderzoek naar de lactobacil casei en hebben hun onderzoeken kunnen presenteren aan verschillende wetenschappelijke tijdschriften van naam.

Minoru Shirota heeft met zijn ideeën en onderzoeken wereldwijd veel gedaan voor de gezondheid van veel mensen.

Hij overleed in 1982, hij was toen 82 jaar.

(Ik word niet betaald door Yakult en heb geen bemoeienissen met het bedrijf

Geen opmerkingen:

Een reactie posten