zaterdag 23 mei 2020

Pioenroos

De pioenroos wordt meestal pioen genoemd maar eigenlijk heet de bloem Paeonia. Er is een mooi verhaal over hoe de pioenroos aan zijn naam is gekomen. 
Paeonia is afgeleid van de naam van een Griekse heler genaamd Paeon. Hij was een leerling van Asclepius, een God van de geneeskunst en genezing. Paeon gaat op een mooie dag naar de heilige berg Olympus om planten en kruiden te zoeken voor zijn geneeskunst en komt daar een grote en ook prachtige bloem tegen. Hij neemt de bloem mee en gaat aan de slag met de wortels om er een medicijn van te maken. Het lukte hem om een medicijn te maken en dat kwam goed van pas toen de Pluto, de God van de onderwereld, ziek werd en genas door het middel dat Paeon had gemaakt van de wortels van de bloem die hij had gevonden tijdens zijn zoektocht op de berg Olympus. Paeon zijn leermeester Asclepius kon het niet verkroppen dat een leerling van hem een medicijn had gevonden en daarmee de belangrijke God Pluto had genezen. Zijn afgunst bracht het slechtste bij hem naar boven en hij besloot Paeon te vermoorden. Pluto vond het lichaam van Paeon en besloot hem te eren. Hij veranderd het lichaam van Pluto in de bloem die hem had genezen en noemde hem Paeon. Door Pluto kunnen wij al eeuwen genieten van prachtige pioenrozen, er zijn inmiddels meer dan 1000 verschillende soorten in alle kleuren en maten.






In China zeggen ze dat de pioenroos oorspronkelijk uit hun land komt, de pioenroos is er de nationale bloem. Volgens bronnen is de pioenroos rond 1780 van China naar Europa gekomen. In China wordt de bloem vooral gekweekt voor de wortels omdat daar de geneeskrachtig stoffen inzitten en een bloedstelpende en koortsverlagende werking hebben.

Mooie verhalen over een prachtige bloem die mooi staat in een vaas en het goed doet in de tuin. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten