dinsdag 25 december 2018

Een goed gesprek

Kinderen kunnen soms grappig, slim en verrassend uit de hoek komen. Frankje (8 jaar) is zo’n kind en hij is de kleinzoon van Frank. De verstandhouding tussen de grote- en de kleine man is uitstekend en regelmatig hebben ze “goede” gesprekken. Vooral als ze samen aan de wandel zijn komt het vaak tot een diepzinnig gesprek. Meestal praten ze thuis nog verder over het belangrijke dat onderweg ter sprake kwam.
Frankje is graag bij opa en oma en tijdens de vakanties blijft hij regelmatig een paar nachtjes slapen omdat zijn vader en moeder moeten werken. 

Ook deze kerstvakantie gaat Frankje logeren bij opa Frank en oma José en zoals gebruikelijk gaan de Franken naar buiten voor een flinke wandeling. Frankje brengt het gesprek al snel op doodgaan en vraagt: "Wat gaat gebeuren met de spullen als jij en oma allebei dood zijn?" Opa Frank moet hier even nadenken, hij was niet helemaal voorbereid op deze rechtstreekse vraag van zijn kleinzoon over het doodgaan van hem en zijn vrouw José.
“Welke spullen bedoel je?"
“Nou, gewoon, jullie huis en de spullen er in.”
“Het huis wordt dan waarschijnlijk verkocht en het geld is voor je moeder, dat is dan de erfenis die ze krijgt.”
“En de auto?"
“Precies hetzelfde als met het huis en de spullen die er zijn.”
“Allemaal voor mijn moeder dus” constateert de kleine man.
“Ja” zegt opa Frank, "zo gaat dat."

Frankje is er stil van en tijdens de verdere wandeling is hij dan ook niet meer zo spraakzaam. Frankje denkt na en opa Frank houdt ook maar even zijn mond, het is koud en hij denkt aan de warmte thuis.
Thuis ruikt het lekker naar koffie en chocolademelk. De Franken zijn koud en het is dan ook heerlijk thuiskomen en genieten van het samenzijn en maar even niet meer denken aan doodgaan, erfenissen e.d..
Maar Frankje is nog steeds aan het denken en op een gegeven moment roept hij heel hard: “Opa je bent erg dom hoor, je hebt iets vergeten.” 
Opa Frank weet niet wat zijn kleinzoon bedoeld maar Frankje roept nog harder: “Je fiets opa, je fiets, wat doe je met je fiets als je dood bent?"
Opa Frank, nuchter als altijd zegt: “Ik doe dan helemaal niets meer met mijn fiets, hij hoort dan bij de erfenis voor je moeder.”
Dan moet Frankje nog harder lachen en roept: “Opa, je bent echt heel erg dom, jouw fiets is een herenfiets daar gaat mijn moeder echt niet mee fietsen.”
Dan gaat er bij opa Frank een lichtje branden en hij denkt te weten wat er omgaat in het hoofd van zijn kleinzoon.
“Je bedoelt dat jij eigenlijk mijn fiets moet krijgen als ik er niet meer ben.”
Frankje kijkt zijn opa zeer tevreden aan en roept:
“Je hebt het door, je hebt het door, je bent toch niet zo dom opa.”
Oma heeft het allemaal aangehoord, ze is net zo nuchter als Frank en zegt:
“Dat is dan geregeld, willen jullie nog iets drinken en misschien een stuk kerstkrans erbij?"

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...