zaterdag 9 september 2017

El ojo del hurecán

Reynerio Tamayo is een kunstenaar uit Cuba. Tamayo is geboren in 1968 en heeft de roerige tijden in zijn geboorteland van dichtbij meegemaakt.

Op het schilderij “El ojo del hurecán” (Het oog van de orkaan) geeft de kunstenaar weer hoe hij zijn land ziet. Je ziet een eiland waar je in het midden een stervormige toren ziet. Deze toren is een onderdeel van het monument voor de nationale held van Cuba, José Martí  (1853-1895). Het schilderij El ojo del hurecán van Reynerio Tamayo plaatst Cuba in een stil middelpunt van een tropische orkaan. Cuba is op dit moment in het oog van de storm rustig. De kunstenaar zet je aan het denken; wat gaat er gebeuren als de orkaan verder trekt? 

De held José Martí werd geboren in de tijd dat Cuba een kolonie was van Spanje. 
Martí was een intellectueel, hij was journalist, schrijver, dichter en schilder. Op 16-jarige leeftijd publiceerde hij zijn eerste politieke artikelen in de illegale krant “El Diablo Cojulo” en schreef hij verschillende patriottistische drama’s. Martí had een grote afkeer van de Spaanse overheersing en liet dat ook duidelijk merken. De koloniale gezagsdragers waren niet gecharmeerd van Martí zijn kritiek en in 1869 werd hij gearresteerd op beschuldiging van verraad. Tijdens de rechtszitting, vier maanden later, accepteerde Martí de beschuldiging en claimde in zijn slotpleidooi “Cuba’s recht op Onafhankelijkheid”. José Martí werd veroordeeld tot zes jaar gevangenisstraf.
Na zijn vrijlating sloot hij zich aan bij Máximo Gómes, een rebelse generaal. Martí sneuvelde op 19 mei 1895 tijdens de veldslag bij Don Rios.
Hij wordt gezien als een held, zijn gedichten worden nog altijd gelezen. Bekend uit de bundel “Versos Sencillos” is het gedicht “Guantanamera”. Deze tekst is op muziek gezet en over de hele wereld kom je het lied tegen. Veel volkszangers gebruiken de melodie om hun eigen levensverhaal te vertellen.  Pete Seeger   (Amerikaans pacifist, folkzanger en gitarist) heeft een tekst over het leven van José Martí gemaakt op de melodie van Guantanamera.   

Kom je aan op het vliegveld van Havanna dan zie je met grote letters “José Martí International Airport” staan en bijna alle scholen hebben een borstbeeld van Martí om hem te eren voor zijn verdiensten voor Cuba.    

Het schilderij “El ojo del hurecán” van  Reynerio Tamayo verteld iets over  Cuba en hun nationale held. Dit indrukwekkende werk is één van de vele schilderijen van de tentoonstelling “Cuban Art Now” en is nog tot eind september van dit jaar te zien  in het Museum Singer te Laren.

( foto's El ojo del hurecán heb ik gemaakt in Museum Singer in Laren)

2 opmerkingen:

 1. Heel erg mooi, dit schilderij. Leuk ook om meer over de kunstenaar te weten te komen.
  Het is een prachtige tentoonstelling daar in het Singer!

  Groetjes,

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het schilderij spreekt mij ook zeer aan en de tentoonstelling is inderdaad zeer de moeite waard.
   groetjes.
   Annne

   Verwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...