maandag 17 juli 2017

Raphanus

Radijsje, er zijn mensen die er dol op zijn en ze verwerken in salades, in plakjes snijden voor op de boterham of gewoon uit de hand eten. Ik ben niet zo heel erg dol op radijsje maar vind de knolletjes wel mooi van kleur. Bij alle moestuintjes van AH waren er ook een paar bakje met radijs. Ik heb ze geplant omdat ze behoorlijk groot kunnen worden en prachtige bloemen krijgen.


De geslachtsnaam van de radijs is Raphanus en komt uit het Grieks waar het gewoon “knol” betekent.
Men denkt dat de radijs uit Azië komt, maar de Egyptenaren kenden het knolletje al 2000 v. Chr. De slaven die de pyramides  bouwden werden uitbetaald in o.a. radijs, knoflook en uien. De Egyptenaren maakten er ook spijsolie van en de olie werd eveneens gebruikt bij huidziektes.


In het Oude Griekenland had de radijs waarschijnlijk een religieuze functie,  de radijs is b.v. te zien op de muren van de Apollotempel in Delphi. Herodotus, de Griekse filosoof, schreef er over en de ook de Romein Plinius de Oudere schreef dat de wortels van de radijs lekker zoet waren.

De radijs kwam pas in 1548 naar Engeland en bereikte op een gegeven moment het vast land van Europa.

4 opmerkingen:

 1. Ha Anne, wat een mooie bloemen krijgen die radijsjes. Wij hebben ze ook gezaaid, maar de opbrengst opgegeten ;) Ze waren groot met een intense smaak. Onze rucola krijgt nu bloemen die lijken op die van de radijs.
  Groetjes,

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hallo Wim, Ik denk dat de radijsjes van eigen kweek veel lekkerder zijn dan het bosje uit de supermarkt. En in een "echte" tuin doen ze het waarschijnlijk ook veel beter dan in een pot op het balkon :-) Nu wacht ik op de komkommer, de plant groeit enorm met mooie gele bloemetje en ik wacht vol ongeduld op de komkommer(s).
  Groetjes. Anne

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat een mooie bloemen :) Radijsjes zijn vaak scherp, maar in combinatie met iets anders vind ik het wel lekker, bijvoorbeeld bij een sushi bowl.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het gaat mij ook echt om de bloemen. Vorige week heb ik een salade gegeten waarin kleine stukjes radijs waren verwerkt. Het viel niet tegen, ik vond het in combinatie met de ander ingrediënten best lekker.

   Verwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...