vrijdag 16 juni 2017

Fietsen op de snelweg

Fietsen op de snelweg is niet aan te raden, ook al wil je snel van de ene naar de andere plaats. Om toch op de fiets ergens snel te komen kun je gebruik maken van de fietssnelweg. Een fietssnelweg is heel eenvoudig een snelweg voor fietsers.

Almere, een fietsvriendelijke stad, heeft een fietssnelweg van ongeveer 12 kilometer lang.  Elke dag maken er 21.000 fietsers gebruik van dit pad. De fietssnelweg loopt helemaal langs de spoorlijn en wordt dan ook het Spoorbaanpad genoemd. De treinen gaan bovenlangs en de fietser heeft op het Spoorbaanpad de nodige beschutting van het talud. Op het talud zie je in  deze tijd van het jaar de mooiste bloemen bloeien en als je niet “snel” hoeft te fietsen is het prachtig om het Spoorbaanpad te gebruiken.


In totaal heeft Almere 500 km aan fietsroutes waarvan er 440 km helemaal vrijliggend zijn. Veel hoofdfietspaden hebben namen die te maken hebben met “fietsen”. Zo heb je o.a. het Fongerspad, Von Draispad, Dunloppad, Pirellipad en Starlypad. Alle andere fietspaden hebben namen die te maken hebben met de wijken waar ze doorlopen. In de Muziekwijk heb je b.v. Glenn Gouldpad, Ella Fitzgeraldpad, Chopinpad en het Strawinskypad. Het Strawinskypad is een paar jaar geleden een  Zangfietspad geworden .
De Almeerse fietspaden gaan door parken en verschillende natuurgebieden. De paden zijn vrij van de autowegen en busbanen. In totaal zijn er honderden tunnels en bruggetjes en op de hoofdfietspaden hebben fietsers voorrang. Dit alles maakt de stad zeer fietsvriendelijk. Almere schijnt de meest veiligste fietsstad van Nederland te zijn.

Je kunt niet alleen in Almere over een fietssnelweg ook Groningen en Den Bosch hebben oog voor de fietser en daarom een fietssnelweg aangelegd. In België heet een fietssnelweg fietsostrade en Duitsland noemen ze het heel eenvoudig Radschnellweg. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...