maandag 2 november 2015

Quinoa

Quinoa  is een  graansoort die al  5000 jaar geleden werd geoogst en gegeten door de Inca's, de oorspronkelijke bewoners van het Andesgebergte. Quinoa of "La Chisiya Mama" is de naam die na de Spaanse verovering in 1530 aan dit gewas werd gegeven. De Inca's zagen quinoa als heilig voedsel, zij dachten dat het hun was geschonken door God.  Niet alleen gebruikten ze quinoa voor hun maaltijden, maar op eeuwenoude rotstekeningen is te zien dat de Inca's ook quinoa offerden aan hun goden.

Quinoa, je spreekt het uit als kienwa, is een soort graan en is verwant aan spinazie. Het gaat om de zaadjes van het gewas, deze zijn rijk aan voedingsstoffen zoals vezels, eiwitten, antioxidanten, ijzer en calcium. De voedingsstoffen zorgen voor een goede spijsvertering en het helpt om diabetes type 2 te voorkomen en niet onbelangrijk, het is glutenvrij. Wegens het geringe gewicht van het graan en de goede voedingsstoffen wordt het ook verwerkt in het voedsel dat astronauten meenemen op hun ruimtereis.

Als de plantenknoppen droog zijn wordt er handmatig geoogst. De planten worden afgesneden en moeten twee dagen drogen in de zon waarna de quinoakorrels uit de knoppen worden gepeld. Dan gaan de korrels naar een productiebedrijf waar ze worden  gewassen en gesorteerd.

Twee keer per jaar kan er worden geoogst en van 1 ha grond haalt men ongeveer 2000 kilo quinoa.  Er zijn meerdere rassen met verschillende kleuren bv wit, zwart en rood. Wij gebruiken meestal de witte. Op dit moment produceert Peru het meeste van alle landen en dat is ongeveer 44 miljoen kilo per jaar. Van alle verbouwde quinoa in Zuid-Amerika is ongeveer 90 % voor de export.
Vanaf de jaren 70 van de vorige eeuw is quinoa bij ons verkrijgbaar in de supermarkt en de natuurvoedingswinkel.

Quinoa wordt nog steeds verbouwd in het Andesgebergte, op een hoogte van 4000 m en kan temperaturen verdragen van 4C. onder nul tot 38o C. boven nul.

Quinoa mag niet ontbreken in de keuken, het past in het rijtje van de aardappelen, pasta en rijst. Quinoa kun je voor meerdere dagen tegelijk koken en het is ook goed te verwerken in een salade. Experimenteer er maar een beetje mee.

Succes!
            Anne

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...