Quinoa
is een graansoort die al 5000 jaar geleden werd geoogst en gegeten
door de Inca's, de oorspronkelijke bewoners van het Andesgebergte. Quinoa of
"La Chisiya Mama" is de naam die na de Spaanse verovering in 1530 aan
dit gewas werd gegeven. De Inca's zagen quinoa als heilig voedsel, zij dachten dat het hun was geschonken door God. Niet alleen gebruikten ze quinoa voor hun maaltijden, maar op
eeuwenoude rotstekeningen is te zien dat de Inca's ook quinoa offerden aan hun
goden.
Quinoa,
je spreekt het uit als kienwa, is een soort graan en is verwant aan spinazie.
Het gaat om de zaadjes van het gewas, deze zijn rijk aan voedingsstoffen zoals
vezels, eiwitten, antioxidanten, ijzer en calcium. De voedingsstoffen zorgen
voor een goede spijsvertering en het helpt om diabetes type 2 te voorkomen en
niet onbelangrijk, het is glutenvrij. Wegens het geringe gewicht van het graan
en de goede voedingsstoffen wordt het ook verwerkt in het voedsel dat
astronauten meenemen op hun ruimtereis.
Als
de plantenknoppen droog zijn wordt er handmatig geoogst. De planten worden
afgesneden en moeten twee dagen drogen in de zon waarna de quinoakorrels uit de
knoppen worden gepeld. Dan gaan de korrels naar een productiebedrijf waar ze
worden gewassen en gesorteerd.
Twee
keer per jaar kan er worden geoogst en van 1 ha grond haalt men ongeveer 2000
kilo quinoa. Er zijn meerdere rassen met verschillende kleuren bv wit,
zwart en rood. Wij gebruiken meestal de witte. Op dit moment produceert Peru
het meeste van alle landen en dat is ongeveer 44 miljoen kilo per jaar. Van
alle verbouwde quinoa in Zuid-Amerika is ongeveer 90 % voor de export.
Vanaf de jaren 70 van de vorige eeuw is quinoa bij ons verkrijgbaar in de supermarkt en de natuurvoedingswinkel.
Vanaf de jaren 70 van de vorige eeuw is quinoa bij ons verkrijgbaar in de supermarkt en de natuurvoedingswinkel.
Quinoa
wordt nog steeds verbouwd in het Andesgebergte, op een hoogte van 4000 m en kan
temperaturen verdragen van 4o C.
onder nul tot 38o C. boven nul.
Quinoa
mag niet ontbreken in de keuken, het past in het rijtje van de aardappelen,
pasta en rijst. Quinoa kun je voor meerdere dagen tegelijk koken en het is ook
goed te verwerken in een salade. Experimenteer er maar een beetje mee.
Succes!
Anne
Geen opmerkingen:
Een reactie posten