vrijdag 2 december 2016

Tobias Lengkeek

De kunstenaar Tobias Lengkeek, geboren in 1991 te Rotterdam, is dit jaar afgestudeerd aan de Koninklijke Academie van Beelden Kunsten in Den Haag.

De kunstenaar vraagt zich af wat de lijn is tussen mens en natuur. Lengkeek zegt dat de mens zich onderscheidt van dieren doordat de mens zich niet als onderdeel van de natuur ziet, de mens heeft nl het vermogen om betekenis te zien in de dingen om hem heen. Dat idee houdt de kunstenaar bezig. 
Zijn uitgangspunt is puin en bij het zien daarvan vraagt hij zich eveneens af welke functie het puin heeft gehad en hoe het materiaal tot puin is geworden. Voor het puin was is het iets geweest met een functie en daarna niet meer. 
Dit gegeven probeert hij vast te leggen in zijn schilderijen. Volgens Lengkeek geven schilderijen weer wat er is geweest, hij zoekt deze spanning op in zijn werk.


Voor Tobias Lengkeek de opleiding Fine Arts ging volgen aan de KABK in Den Haag, studeerde hij media- en grafische vormgeving aan het Deltion College in Zwolle. Zijn werk bleef niet onopgemerkt, dit jaar ontving Lengkeek de Jan Roëde Award en de Stroom KABK Invest Award.

Inmiddels heeft de kunstenaar verschillende exposities op zijn naam staan.
Eén daarvan is Selected by…. Graduation Show 2016, georganiseerd door Corrosia Theater, Expo en Film in Almere.
Dit jaar is het de derde keer dat Corrosia een expositie samenstelt met werk van toptalenten die net zijn afgestudeerd aan verschillende kunstacademies. 
Het bijzondere aan deze exposities is dat de geëxposeerde kunstwerken zijn uitgezocht door acht Almeerders die geen van allen beroepsmatig iets te maken hebben met kunst. Ook ik ben een Almeerder en ben uitgenodigd om als gastcurator, in samenwerking met de “echte” curator van Corrosia, de expositie Selected by…. Graduation Show 2016  samen te stellen.


Ik ben naar de Koninklijke Kunstacademie van Beeldende Kunsten in Den Haag geweest en na een lange zwerftocht door het gebouw kwam ik in de ruimte waar het werk van Lengkeek mij direct aansprak, ik werd er als het ware naar toe getrokken en dacht: dit werk zou ik graag geëxposeerd willen zien.

De neutrale kleuren van het schilderij, de voorstelling en de afmeting hadden op mij een magnetische uitwerking. Een ogenschijnlijk simpel landschap, opgebouwd uit boomtakken en een doorzichtige hand, die samen één geheel vormen maakten dat ik er geboeid naar bleef kijken.
Het was me niet meteen duidelijk wat de betekenis was, maar juist daardoor ging mijn fantasie aan het werk. Ik zag een heel leven gevat in kleur en compositie. Daardoor verveelt dit bijzondere kunstwerk geen moment en elke keer als ik het schilderij zie, vind ik het steeds mooier worden.


De expositie Selected by…. Graduation Show 2016 in Corrosia is nog te zien tot 21 januari 2017.

Ik zal Tobias Lengkeek blijven volgen, ik denk dat wij van deze jonge, talentvolle kunstenaar nog veel zullen horen. 


Wil je meer zien van Tobias Lengkeek kijk dan HIERHIER en HIER

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...